teška situacija

Slovenija zbog omikrona ide u novu masovnu kampanju cijepljenja

10.01.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Kako bi povećala procijepljenost protiv Covida-19, koja je nedostatna s obzirom na brzo širenje omikron varijante virusa, slovenska vlada pokreće novu masovnu kampanju cijepljenja koja će trajati od 13. do 15. siječnja, najavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Janez Poklukar.

Riječ je o akciji "Dani cijepljenja", a u spomenutom će danima cijepljenje bez naručivanja trajati od 8 do 20 sati. Osim na standardnim punktovima za cijepljenje obavljat će se i u covid bolnicama, kod privatnih liječnika i stomatologa, a u lokalnim zajednicama bit će formirane i tzv. mobilne jedinice za cijepljenje na terenu i kod kuće.

U toj će akciji, slično onoj koja je provedena sredinom prosinca, sudjelovati i nevladine organizacije, udruge umirovljenika, Crveni križ i druge humanitarne udruge, najavio je Poklukar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Cilj akcije je da se poboljša procijepljenost stanovništva i zaštite zdravstveni kapaciteti koji su opterećeni uslijed sada već dominantne omikron varijante virusa u Sloveniji.

Necijepljeni trenutno čine 73 posto hospitaliziranih i 85 posto onih koji su teže oboljeli i leže na intenzivnim odjelima, kazao je Poklukar, upozorivši da su necijepljeni najčešće i žrtve tzv. dugotrajnog covida ("long covida") koji ostavlja dugotrajne zdravstvene posljedice.

U Sloveniji je trenutno pune doze primarnog cjepiva dobilo 1,95 milijuna ljudi, odnosno 56,7 posto ukupne populacije, a Poklukar je kazao da bi u sadašnjoj situaciji zbog premale razine procijepljenosti moglo doći do situacije kad bi i do 400.000 ljudi trebalo u karantenu, što bi paraliziralo društveni život i gospodarstvo, a osobito epidemijom preopterećeni zdravstveni sustav.

Slovenski ministar zdravstva zamolio je također i medije da se što više odazovu u promicanju nove akcije cijepljenja i tako daju svoj društveni doprinos.

  • +12
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Najavio je da se zbog ubrzanog širenja omikron varijante u petom valu, čiji se vrhunac očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, razmatraju i druge mjere zbog situacije koju donosi specifičnost omikron soja.

Između ostalog razmatra se i daljnje skraćivanje karantene za rizične kontakte te različite mogućnosti glede testiranja, jer su kapaciteti za PCR testiranje ograničeni i blizu maksimuma.

U Sloveniji je u 24 sata testiranjem otkriveno 2496 novozaraženih koronavirusom, uz svaki drugi pozitivan test, skoro 150 posto više nego prije sedam dana, a broj potvrđenih infekcija bio je najveći zabilježen nedjeljom (kad se obavlja manje testiranja) od samog početka epidemije prije skoro dvije godine.