tri puta više

U Sloveniji velik porast zaraženih, no za sada bez novih restrikcija

04.01.2022 u 11:06

Bionic
Reading

Više od tri tisuće novih zaraza koronavirusom potvrđeno je u zadnja 24 sata u Sloveniji, tri puta više nego dan ranije i na razini dnevnih zaraza s vrhunca četvrtog vala epidemije sredinom studenoga lani

Sa 7485 PCR testiranja otkriveno je 3393 novozaraženih, uz udio pozitivnih testova od 45,3 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ). Za usporedbu, prethodni dan je sa 2282 PCR testiranja otkriveno 1008 infekcija, 44,2 posto testova je bilo pozitivnih. Prema ocjeni NIJZ-a, u zemlji je trenutno 20.225 aktivnih zaraza, sedmodnevni prosjek novozaraženih je dnevno 1747, a 14-dnevna incidencija 953. Rast zaraza pripisuje se širenju omikron varijante, ali i većim okupljanjima i druženjima tijekom zadnjih blagdana.

Vlada analizira situaciju, no ovog tjedna ne najavljuje nove restrikcije koje će se donositi ovisno o popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Kako je za Slovensku televiziju izjavila glavna epidemiologinja Mateja Logar, potrebno je dosljedno primjenjivati važeće mjere i restrikcije, dok će se nove razmatrati kad broj oboljelih od covida-19 na intenzivnim odjelima prijeđe 200.

Danas je u bolnicama 531 covid pacijent, od čega njih 163 na intenzivnom liječenju, a u zadnja 24 sata preminulo je 8 bolesnika, prema podacima ministarstva zdravstva. Epidemiolozi se boje situacije u kojoj bi zbog širenja omikron varijante moglo doći do ispadanja iz stroja većeg broja neohodnih zdravstvenih djelatnika, te zaposlenih u školstvu i drugim važnim sustavima, zbog obvezujuće karantene nakon kontakta sa zaraženima.

Zbog toga će se vjerojatno preporučiti da se vrijeme karantene skrati.