pandemija

U Sloveniji usporava pad epidemije, zavladala neizvjesnost zbog širenja omikrona

15.12.2021 u 12:20

Bionic
Reading

U Sloveniji se u srijedu bilježi bolje stanje pandemije koronavirusa nego prošlog tjedna, no trend poboljšanja je usporen, a veliku zabrinutost izazvala je potvrda prvih slučajeva omikron varijante virusa.

U zadnja 24 sata bilo je 11 preminulih od posljedica Covida-19 te 1526 novozaraženih, udio pozitivnih testova je 25,8 posto, a aktivnih slučajeva je 20.631, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 1307 slučajeva, a 14-odnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 979 zaraženih.

U odnosu na 1850 novozaraženih prije tjedan dana stanje je bolje, ali je trend stišavanja epidemije usporen, ali epidemiolozi upozoravaju da bi prisutnost omikroma mogla biti znak za alarm.

Riječ je o soju koji se munjevito širi Europom, a budući da su prva četiri uzorka u kojima je ovih dana omikron potvrđen u Sloveniji uzeti prije više od dva tjedna, to znači da je bi mogao postati dominantan već do kraja ove godine, prenose mediji upozorenja stručnjaka.

"O omikronu nam nedostaje još dosta podataka, no munjevito se širi od kraja studenog, zabrinuti smo jer je zarazniji od svih varijanti do sada", kazao je za Slovensku televiziju predstojnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec.

Premda je po nekim podacima bolest koja se razvije uz zarazu omikron varijantom blaža pa možda neće izazvati znatnije povećanje hospitaliziranih, Petrovec je kazao da će praktično svi s virusom jednom doći u kontakt te da je opasno ako se nova varijanta brzo proširi na necijepljenu populaciju.

Dodao je kako je omikron varijanta po nekim podacima, u pogledu prijenosa zaraze, usporediva s virusom ospica. "Mislim da se takva zaraznost praktično više ne može povećati", dodao je Petrovec.

Premda cjepiva koja se koriste protiv prijašnjih varijanti nisu toliko djelotvorna u slučaju omikron varijante, od njega, po riječima Petroveca, dobro štiti dodatna booster doza.

"Oni koji su preboljeli Covid i još su dvaput cijepljeni imaju trenutno najbolji stupanj imunosti, a tome je blizu i imunost koja se stekne dodatnim trećim cijepljenjem", kazao je predstojnik slovenskog instituta za imunologiju.

Slovensko ministarstvo zdravstva preporučilo je dodatnu booster dozu za sve, s time da se ona može dati već tri mjeseca nakon prijašnjeg cijepljenja, a najkasnije nakon šest mjeseci.

Po nekim mišljenjima pojava omikron varijante mogla bi biti uvod u novi val epidemije, zbog čega je slovenska vlada donijela odluku o pojačavanju kampanje cijepljenja u svim centrima za vakcinaciju i mobilnim jedinicama za cijepljenje.

Cjelodnevno cijepljenje za zainteresirane bit će moguće i u vrijeme blagdana, u suradnji epidemiologa s lokalnim zajednicama, Crvenim križem i Civilnom zaštitom.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ