NAKON PRVOG KRUGA

Slovenski mediji: Svejedno je tko će biti hrvatski predsjednik, kampanja je bila 'patetično ekscentrična'

23.12.2019 u 10:43

Bionic
Reading

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je 'donekle iznenađujući' s obzirom na rezultat Zorana Milanovića, ali neće biti bitnih pomaka u odnosima sa Slovenijom bez obzira hoće li u drugom krugu pobijediti on ili Kolinda Grabar-Kitarović, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji

'U Hrvatskoj predsjednički položaj ne nosi posebne ovlasti, osim nešto utjecaja na smjer vanjske politike. Bez obzira na rezultat izbora u drugom krugu ne treba očekivati promjenu stajališta službenog Zagreba prema arbitraži o granici sa Slovenijom', piše ljubljansko Delo.

'A što je još gore, Hrvatska ne pokazuje namjere da poboljša odnose s drugim sljednicama Jugoslavije, pa njen državni vrh prijeti Srbiji da je neće pustiti u EU...', ističe list.

Slovenski mediji prenose izjavu povjesničara Tvrtka Jakovine da bi pobjeda Milanovića u drugom krugu bila 'signal Europi da Hrvatska želi biti normalna proeuropska država' dok bi pobjeda 'krajnje desnice' značila svrstavanje Hrvatske uz neliberalnu Višegradsku skupinu.

Mariborski list Večer objašnjava svojim čitateljima da se predsjednička kampanja u Hrvatskoj 'koncentrirala prvenstveno na to tko je veći Hrvat' i da su dominirale ideološke teme, a ne programsko sučeljavanje.

Osim toga, kandidati uopće nisu iznosili vanjskopolitička pitanja makar vanjska politika predstavlja važniji dio predsjedničkih ovlasti, navodi u komentaru lista Večer Vojislav Bercko.

U 'patetičnoj ekscentričnosti' tijekom kampanje, navodi Bercko, prednjačila je Grabar-Kitarović, 'poduzetnik i pjevač' Miroslav Škoro bio je dosljedan svojim 'konzervativnim i desničarskim uvjerenjima', pa i 'tolerancoijom prema ustaškom pozdravu', dok je Milanović djelovao 'smireno i vrlo je progresivan za hrvatske prilike'. Međutim, komentator lista Milanoviću zamjera da je u vrijeme kad je bio premijer 'nebrojeno puta pokazao svoju bahatost, kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni'.

Time se posebno aludira na činjenicu da je odluka o izlasku Hrvatske iz arbitraže o granici donesena u vrijeme Milanovićeva premijerskog mandata.

Zadnjih tjedana hrvatske predsjedničke kampanje u slovenskim medijima su dominirala otvorena pitanja s Hrvatskom zbog tužbe Ljubljane protiv Hrvatske na Sudu EU-a vezanoj uz arbitražu o granici, pa je kao stanovito iznenađenje doživljeno to što odnosi sa Slovenijom i to pitanje nisu spomenuti na sučeljavanju 11-ero kandidata u prvom krugu.