sjeverno od ljubljane

U Sloveniji dva nova zaražena u lokalnoj bolnici i školi u Jesenicama

05.06.2020 u 13:58

Bionic
Reading

U Sloveniji su u zadnja 24 sata zabilježena dva nova slučaja zaraženih koronavirusom, oba u gradu Jesenice 60-ak kilometara sjeverno od Ljubljane, potvrdila je u petak slovenska vlada

U općoj bolnici u Jesenicama zaraza je potvđena kod medicinske sestre s gastoenterološkog odjela, ali je utvrđeno da to nije bio prijenos s nekog od pacijenata u bolnici.

"Jedan je dan bila na poslu i osjetila simptome, uzet joj je bris koji je bio pozitivan", kazao je ravnatelj spomenute bolnice Miran Rems. Izvor prijenosa još nije utvrđen.

Ostalom medicinskom osoblju uzeti su brisevi i rezultat testiranja još nije poznat. Nitko od njih nema simptome covida-19, šestoro ih je otišlo u karantenu odlukom lokalnog epidemiologa, a bolnica do daljnjega ostaje zatvorena za vanjske posjete.

I druga potvrđena zaraza potječe iz Jesenica, iz jedne osnovne škole, a navodno se radi o osobi u rodbinskim vezama sa zaraženom medicinskom sestrom, prenose slovenski mediji.

Nakon 828 testova i dva novooboljela ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao je na 1479, a u zadnja 24 sata nijedna zaražena osoba nije preminula, pa broj smrtnih slučajeva ostaje 109.

U Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani i dalje je samo 6 pacijenata primljenih zbog covida-19, nitko od njih nije na intenzivnoj njezi ili na respiratoru.