pandemija

U Sloveniji 920 novozaraženih i 32 preminula od posljedica Covida-19

15.11.2020 u 11:22

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 3563 testova potvrđeno 920 novih zaraza koronavirusom, a još je 32 ljudi umrlo od posljedica Covida-19, objavila je u nedjelju slovenska vlada

Broj novooboljelih manji je u odnosu na prethodni dan kad je zabilježena 1731 infekcija, ali uz dvostruko manji opseg testiranja, uobičajen za dane vikenda, pa je udio pozitivnih testova skoro isti - 25,82 posto.

Sa novozaraženima iz zadnja 24 sata broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 55.042. U odnosu na prethodni dan povećan je broj aktivnih slučajeva i sada je 19.381, dok je 14-dnevna incidencija malo smanjena i sada iznosi 925 zaraza u zadnjih 14 dana na sto tisuća stanovnika. Stanje u bolnicama je međutim i dalje kritično, a vjeruje se da će se broj hospitaliziranih početi smanjivati kroz otprilike dva tjedna, kad počnu djelovati najnovije restrikcije koje je u četvrtak na dva tjedna propisala vlada.

Trenutno je u bolnicama 1261 oboljeli od Covida-19, od čega 201 teže oboljeli pacijent na intenzivnim odjelima, dok je od početka epidemije umrlo 797 ljudi. Vladini stručnjaci iz skupine za Covid-19 kažu da je uspjeh u sadašnjoj situaciji već i to da se virus više ne širi eksponencijalno iako je stanje i dalje teško. - Izravnali smo krivulju, broj novooboljelih je manji, a širenje virusa usporeno, kazala je epidemiologinja Mateja Logar, pozvavši građane na što striktniju primjenu svih mjera.

"Važno je da svaki pojedinac ima na umu mjere. Još nismo dosegnuli vrh epidemije niti možemo govoriti da se ona smiruje, ali se nadamo da bi do toga mogli doći za 7 do 10 dana", kazala je za medije, komentirajući zadnje podatke.

  • +7
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Nove restrikcije koje će biti na snazi dva tjedna uključuju među ostalim zabranu bilo kakvog okupljanja izvan obiteljskog kruga, zatvaranje velike većine uslužnih djelatnosti i prestanak rada trgovina osim onih koje prodaju osnovne namirnice.

Osim toga, i dalje važe prijašnje rigorozne mjere: "zatvaranje" unutar općinskih granica, policijski sat u noćnim satima, nošenje maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima i druge.

Slovenski parlament idući će tjedan na prijedlog vlade prihvatiti novi zakonski paket za pomoć građanima i gospodarstvu u provom valu epidemije, a on uključuju i mnogo veće novčane kazne za prekršitelje vladinih epidemioloških mjera nego do sada.