novi pritisak

U Sloveniji 1863 novozaraženih, brojke rastu već treći dan za redom

29.12.2021 u 11:38

Bionic
Reading

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 183 nove zaraze koronavirusom, epidemiološke krivulje rastu treći dan za redom, ali ne i hospitalizacije, ali epidemiolozi u siječnju očekuju novi pritisak na bolnice

Otkriveno je 1863 novozaraženih pomoću 5948 testova od kojih je svaki treći bio pozitivan, objavio je u srijedu Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je za oko 600 potvrđenih zaraza više nego prije tjedan dana, a raste i četranestodnevna incidencija te iznosi 784 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U bolnicama je 572 ljudi, od kojih 189 na intenzivnim odjelima i njihov se broj nije povećao, no stižu upozorenja da će se to uskoro promijeniti širenjem omikrona početkom 2022.

" Već u siječnju očekujemo novi pritisak na bolnice jer iz iskustva znamo da to slijedi 7 do 10 dana nakon što broj zaraza počne rasti", kazala je Mateja Logar, vodeća epidemiologinja u vladinom stručnom timu za Covid-19.

U zadnja 24 sata od posljedica covida-19 umrlo je 10 pacijenata, čime se broj preminulih od početka epidemije u Sloveniji povećao na 5576.

Cijepljenje i dalje sporo napreduje u Sloveniji pa je primarnim dozama zaštićeno 56,4 posto populacije, a dodatnu dozu primilo je njih preko 450 tisuća.

Za okupljanja uz novu godinu važe ograničenja koja su vrijedila i za Božić, zabranjene su masovne proslave na otvorenom, okupljati se mogu članovi najviše triju domaćinstava, a ugostiteljski lokali moći će posluživati goste koji se pridržavaju epidemioloških mjera i imaju covid potvrde.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je da će se u Ljubljani unatoč rezervama epidemiologa na prijelazu iz stare u Novu godinu održati vatromet koji će trajati pet minuta, a drži da to kao dio tradicije neće pogoršati epidemiološku sliku u prijestolnici.