nagrade za odobravanje kredita

U Sloveniji 12 osoba pod istragom za bankarsku korupciju, tražili postotak od odobrenih kredita

28.11.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Dvanaest osoba u Sloveniji sumnjiči se za više kaznenih djela korupcije u bankarstvu, a jedna od njih je zadržana u pritvoru, nakon istrage koju je pokrenuo Nacionalni istražni ured (NPU), odjel policije koji se bavi težim oblicima organiziranog i gospodarskog kriminaliteta

Kako je u srijedu priopćila policija, opsežna istraga na području Maribora i Kranja završena je u utorak kasno navečer, pri čemu je na slobodu pušteno 11 od dvanaestorice privedenih, dok će jednoga danas ispitati sudac istrage.

Policija nastavlja s pregledom predmeta zaplijenjenih tijekom jučerašnjih kućnih pretresa i informativnih razgovora s osumnjičenicima. Pod sumnjom su službenici dviju banaka, jedne iz Maribora, dok druga ima sjedište u Kranju te poslovnicu u Mariboru.

Sumnja se da su bankarski službenici tražili nedozvoljene nagrade za odobravanje kredita. Ukupan iznos tih zahtjeva, po podacima policije, iznosio je zajedno više od 400 tisuća eura, ali sve nisu bile isplaćene.

'Pojedini bankari su kao uslugu zahtijevali nedozvoljenu nagradu u obliku postotka od pojedinog kreditnog posla', kazao je ravnatelj NPU-a Darko Majhenič, dodavši da su se svote traženog mita kretale od 2.000 do 170.000 eura.

Mediji navode da se radi o zaposlenicima mariborske banke NKBM i mariborske poslovnice banke LON iz Kranja te da se istraga koncentrira na četiri bankara i jednog bilježnika iz Maribora.

Mariborski dnevnik 'Večer' navodi da je pod istragom i način na koji je odobren kredit za financiranje krova na mariborskom centralnom autobusnom kolodvoru, koji je uzelo gradsko komunalno poduzeće.