'mali križ - velika žrtva'

U Slavonskom Brodu odana počast djeci poginuloj u Domovinskom ratu

11.06.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Roditelji i članovi obitelji djece poginule u Domovinskom ratu te izaslanstva javnih institucija i udruga okupili su se u subotu u Slavonskom Brodu na susretu sjećanja "Mali križ - velika žrtva" te odali počast djeci kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo".

"Svi zajedno ne damo da se se zaboravi ova žrtva. Sada je vrijeme da se imenuju i odgovorni za ova stradanja", poručila je predsjednica Zajednice udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Juliana Rosandić u čijoj je organizaciji susret "Mali križ - velika žrtva" održan dvadeseti puta.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je smrtno stradalo 402 djece, a Slavonski Brod odabran je za domaćina susreta jer je u njemu živote izgubilo 28 dječaka i djevojčica.

"Da bi se nastavilo sjećanje na ove žrtve nastojimo na susret sjećanja dovesti djecu. Ona trebaju znati istinu, kada sudjeluju na ovakvim manifestacijama onda se i sjećaju", rekla je Rosandić.

Pritom je potvrdila da su napokon krenula izdavanja rješenja na osnovu novog Zakona o pravima civilnih žrtava rata iz Domovinskog rata.

"Prva rješenja su krenula. Njihovo izdavanje napreduje sporo zbog zakonske obaveze da se svaki zahtjev provjeri, ali je konačno krenulo. Stalno su nas gurali u stranu, ovo je sada više moralna nego materijalna satisfakcija", kaže Rosandić.

Najavila je da će Zajednica udruga svoju aktivnost usmjeriti na konačno imenovanje odgovornih za stradanja civila tijekom Domovinskog rata.

"Koliko je civilnih žrtava u Hrvatskoj nitko ne zna jer administracija nema taj podatak. Procjene nisu zahvalne, svi govore stradali civili, ali nitko nema njihov popis. Nadamo se imenovanju odgovornih za stradanja, mada to nije u našim rukama. Za svu ovu djecu netko mora odgovarati i mi se s tim nikad nećemo pomiriti", poručila je Rosandić.

Na svečanosti uz spomen obilježje "Preninuto djetinjstvo" vijence su uz Zajednicu udruga civilnih žrtava rata položila izaslanstva Vlade, predsjednika Zorana Milanović, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda i udruga branitelja.