FARHAD DABIRIAN

U Siriji ubijen još jedan zapovjednik Iranske revolucionarne garde

09.03.2020 u 23:02

Bionic
Reading

Visokorangirani zapovjednik Iranske revolucionarne garde Farhad Dabirian poginuo je u petak u Siriji, a pretpostavlja se da je žrtva atentata

Farhad Dabirian bio je zapovjednik Iranske revolucionarne garde u sirijskoj Palmiri, ali i gradonačelnik Zajnabije, šijitskog svetog grada u blizini Damaska. Iranska agencija Fars objavila je da je poginuo u blizini grada Sajida Zainaba pored sirijske prijestolnice, ali agencija bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi nije precizirala okolnosti njegove smrti.

Agencija Fars, također, nije precizirala je li Dabirian poginuo kao časnik regularnih snaga Iranske revolucionarne garde ili pak kao pripadnik izvanteritorijalnih snaga Kuds, čiji članovi operiraju izvan iranskih granica. Njegovu smrt u nedjelju je potvrdio i Sirijski opservatorij za ljudska prava objavivši da je Dabirian bio blizak Hasanu Nasralahu, vođi libanonskog Hezbolaha, s kojim se borio protiv tzv. Islamske države na području Sirije.

Dabirianova pogibija već je treći gubitak u zapovjednoj strukturi Iranske revolucionarne garde unazad nešto više od dva mjeseca.

Početkom siječnja u napadu dronova u Iraku je ubijen Kasem Sulejmani, zapovjednik elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, koji je u Iraku nadgledao iransku podršku terorističkim skupinama i milicijama u Iraku i Siriji. Sulejmani je ubijen po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, a bio je i na meti Izraela, države koja ga je optužila za napade na nju, uključujući napade dronovima na izraelski teritorij prošlog kolovoza.

U veljači je u ratnim operacijama ubijen i Ašgar Pašapur, jedan od zapovjednika eksteritorijalnih snaga Kudsa u Siriji. Pašapur je poginuo u borbama sa sirijskim oporbenim snagama u Alepu, a prema navodima agencija, bio je na čelu operacija Kudsa protiv proturežimskih snaga u Siriji, u kojoj je Iran ključan oslonac predsjednika Bašara al Asada od izbijanja sirijskog građanskog rata 2011. godine.

Pored Irana, podršku Al Asadu daju brojne paravojne skupine i milicije koje popunjavaju šijiti iz Iraka, Libanona i Azerbajdžana.