ŽIVI SE SVE TEŽE

U sedam godina životni troškovi porasli 22,6 posto

16.05.2012 u 15:00

Bionic
Reading

U usporedbi s 2005. godinom troškovi života u Hrvatskoj, navodi Vjesnik.hr u svojoj analizi, porasli su za 22,6 posto – prehrana i bezalkoholna pića skuplja su za četvrtinu, povrće je skuplje 30-ak, a voće 40-ak posto. Najviše su skočile cijene najma stanova – za 70 posto

U sedam godina značajno su poskupjeli i kruh, ulja i masti, cijene vode i odvodnje, električne energije, troškovi stanovanja, pa i troškovi zdravstva – čak 43 posto. Vjesnik.hr navodi i da su farmaceutski proizvodi skuplji za 23 posto u odnosu na 2005, a zubarske usluge za 26 posto.

Pad cijena, doduše, bilježe automobili, no njihovo je održavanje skuplje za 20-ak posto. Skuplje su i knjige – 10-ak posto, ugostiteljske usluge – 20 posto te frizerske usluge – 12 posto.

Na žalost, odnos cijena i plaća ostao je na istoj razini. 'Statistika ukazuje na to da danas s prosječnom plaćom živimo podjednako kao i 2005. godine. Kad se uspoređuju samo nominalni iznosi, prosječna neto plaća otada je porasla za oko 25 posto, što načelno 'pokriva' prosječan porast cijena. No značajno više rasli su osnovni troškovi prehrane i režija, koji čine najveći dio potrošačke košarice, što znači da sve veći dio troškova kućanstva u prosjeku otpada na te osnovne troškove', navodi Vjesnik.hr.

Plaće od početka godine konstantno padaju, pa je po podacima Nezavisnih hrvatskih sindikata prosječna neto plaća u siječnju iznosila 5.643 kune. To je za pola posto manje u odnosu na prosinac prošle godine. Plaća je i za veljaču pala u odnosu na siječanjsku.

'Prosječna mirovina danas je oko 18 posto viša u odnosu na prosjek s početka 2005. godine, što znači da je realna vrijednost mirovina u odnosu na plaće danas bitno manja. To ukazuje i da se umirovljenici s primanjima koja su oko 18 posto viša puno teže nose s 25 posto većim troškovima prehrane i 40-ak posto većim troškovima stanovanja', zaključuje Vjesnik.hr, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.