HOĆE LI U ZATVOR?

U Sarajevu još vijećaju o Kutli

10.10.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu još uvijek nije donesena odluka o zahtjevu Hrvatske za priznavanjem i izdržavanjem kazne poznatom tajkunu Miroslavu Kutli, osuđenom na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog gospodarskog kriminala u aferi Gradski podrum u Hrvatskoj

Rok za odluku je 30 dana, a zadnje ročište je održano 29. rujna. Kutlu je pravomoćno na dvije godine i osam mjeseci zatvora u rujnu 2010. godine osudio Županijski sud u Zagrebu, smanjivši mu prvotno izrečenu kaznu za četiri mjeseca. Kutle je osuđen na zatvorsku kaznu jer je njegova tvrtka Globus grupa do dionica Gradskog podruma došla temeljem fiktivne dokumentacije o nepostojećim potraživanjima. Potraživanja su naknadno pretvorena u dionice, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije.

Sud nije prihvatio navode obrane da je Kutle u pretvorbu Gradskog podruma ušao iz altruističkih razloga te da su postojala sporna potraživanja, ali da je dokumentacija kojom bi se to dokazalo u međuvremenu uništena.

Suprotno tome, sud je zaključio da Gradski podrum nije bio u financijskim poteškoćama, već da se takvim tvrdnjama samo smanjivala vrijednost tvrtke, a Kutlu prikazivalo kao njezinog spasitelja.

Nakon presude Kutle je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu jer posjeduje dvojno državljanstvo.

U ovom trenutku na sudovima diljem Hrvatske protiv Kutle se vodi 10 sporova, a pravomoćno je osuđen jedino u slučaju Gradski podrum. Neki slučajevi istražuju se još od 2004, a sudski postupak za Gradski podrum trajao je punih osam godina.

Zanimljivo je da taj kontroverzni poduzetnik, jedan od sinonima za privatizacijski kriminal u Hrvatskoj iz Tuđmanove ere, ni u Sarajevu, dok čeka pravosudni rasplet, ne sjedi besposleno: otvorio je obrt za proizvodnju organske hrane, a najavio je i daljnje širenje biznisa.