produbljivanje krize

U SAD-u u tjedan dana još 5,2 milijuna građana izgubilo posao

16.04.2020 u 17:00

Bionic
Reading

U Sjedinjenim Državama u prošlom je tjednu zahtjeve za naknadu za nezaposlenost podnijelo više od 5,2 milijuna građana, što znači da je ta brojka u samo četiri tjedna veća od 20 milijuna, pokazuje izvješće američke vlade objavljeno u četvrtak

Ministarstvo rada objavilo je da je u prošlom tjednu 5,2 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlene. Zahtjeva je manje u odnosu na 6,6 milijuna, zabilježenih u tjednu ranije.

Takve brojke svjedoče o produbljivanju ekonomske krize prouzročene epidemijom novog koronavirusa, primjećuje Reuters.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su pad broja zahtjeva na 5,1 milijun u tjednu zaključno s 11. travnja. Neki su pak očekivali da bi mogao dosegnuti osam milijuna.

Ekonomisti predviđaju da će američko gospodarstvo, za koje vjeruju da je već u recesiji, u prvom kvartalu zabilježiti najsnažniji pad od Drugog svjetskog rata.

Podaci o novim zahtjevima za naknade za nezaposlenost pomno se prate kako bi se procijenila dubina krize, te kada bi val otkaza mogao popustiti a kada bi oporavak mogao započeti.

Kad se uračunaju najnovije brojke, ukupno je više od 20 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknada od tjedna zaključno s 21. ožujkom.

  • +7
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Tamošnje države i lokalne vlasti naložile su mjere "ostani doma" koje zahvaćaju više od 90 posto građana s ciljem kontrole širenja Covida-19, zbog čega je zaustavljena gospodarska aktivnost. Promet u maloprodaji i tvorničke aktivnosti potonuli su u ožujku, pokazuju najnoviji podaci.

Ekonomisti očekuju milijune otkaza u ovome mjesecu, nakon što su u ožujku poslodavci zatvorili 701 tisuću radnih mjesta, najviše od velike krize od 2007. do 2009. godine.

"Brzina i razmjeri gubitka posla više će sličiti prirodnoj katastrofi nego tipičnoj recesiji. Ukupni gubitak radnih mjesta u travnju mogao bi biti 10 do 20 puta veći nego u ožujku", rekao je Dante DeAntonio, ekonomist u Moody's Analyticsu.