SVEPRISUTNI OMIKRON

U SAD-u najviši broj novozaraženih ikad; u Europi srušen nacionalni crni rekord s gotovo 180.000 slučajeva u jednom danu

29.12.2021 u 08:34

Bionic
Reading

SAD i Francuska prijavili su najveći porast novih slučajeva covida-19 od početka pandemije. Američki Centar za prevenciju bolesti (CDC) registrirao je u ponedjeljak više od 440.000 novozaraženih. U Francuskoj je u utorak zabilježeno 179.807 novih infekcija, što je ujedno europski neslavni rekord

Italija, Grčka, Portugal i Engleska također su u utorak izvijestili o rekordnim porastima broja novih slučajeva korone, javlja BBC.

Francuski ministar zdravstva Olivier Véran rekao je da bi jučerašnji rekord mogao biti signal da će broj novozaraženih početkom siječnja skočiti na 250.000 dnevno.

Američki dužnosnici napominju da su neslavnom rekordu mogli kumovali zatvoreni centri za testiranje i kašnjenja u prijavljivanju novih slučajeva tijekom božićnih blagdana.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je danas u svom redovitom tjednom izvješću da je opasnost zbog veoma zarazne inačice koronavirusa omikrona u svijetu i dalje 'veoma velika'. Broj novih infekcija covida-19, neovisno o varijanti, porastao je u Europi za 57 posto u odnosu na tjedan prije 26. prosinca te za 30 posto na američkom teritoriju.

Istraživanja sugeriraju da je omikron blaži od delte, uz 30 - 70 posto manje izglede da će zaražena osoba završiti u bolnici, izvještava BBC. No ostaje zabrinutost da će velik broj infekcija uslijed jako zaraznog omikrona ipak preopteretiti bolničke sustave.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ