sjednica

U Saboru rebalans proračuna i interpelacija Domovinskog pokreta o radu Vlade u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene

10.11.2020 u 07:07

Bionic
Reading

Nastavlja se 4. sjednica Hrvatskog sabora u 9:30 sati. Zastupnici će se izjašnjavati o amandmanima na rebalans državnoga proračuna te raspraviti Interpelaciju Domovinskog pokreta (DP) o radu Vlade u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene.

Klubovi oporbenih Mosta i SDP-a i njihovi zastupnici na rebalans su podnijeli samo 13 amandmana. Financijski je najteži amandman Mosta koji predlaže da se osigura 100 milijuna kuna kao dodatak na plaće svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji zbrinjavaju covid-19 pacijente, a da se za taj iznos smanje rashodi Ministarstva kulture i medija

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a tvrde da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2, 2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene navode "besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a".

Vlada je Saboru predložila da Interpelaciju odbije, a resorni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić opetuje kako su sva rješenja koja je o tom projektu 2017. donosilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je preuzeo, donesena nakon prethodne konzultacije s DORH-om, kao i da su ona pravomoćno potvrđena na sudu, u travnju 2019. godine.

Sva postupanja Ministarstva bila su u skladu sa zakonom "nakon višestrukih konzultacija s DORH-om", a "to je dokazano na dvije sudske instance i to je nešto na čemu ćemo inzistirati u saborskoj raspravi ", poručio je.

Projekt Krš Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o. Na realizaciji tog projekta radile su institucije i nadležna ministarstva u vrijeme više vlada.

  • +9
Saborski zastupnici s različitim zaštitnim maskama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL