u krugu obitelji i državnog vrha

[FOTO] U Saboru održana komemoracija za Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2020 17:07
  • Objavljeno 09.09.2020 u 16:44
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Dr. Žarko Domljan bio je jedan od velikih hrvatskih ljudi, intelektualac, povjesničar, ali iznad svega velikih hrvatski domoljub, istaknuto je u srijedu na komemoraciji za predsjednika prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora.

Životni put dr. Domljana i njegovo osvjedočeno domoljublje može biti primjer svima nama, koji služimo hrvatskim građanima“, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na komemoraciji koja je zbog epidemioloških uvjeta i u dogovoru s obitelji, održana u krugu obitelji, bliskih prijatelja i državnog vrha.

Istaknuo je kako iza Domljana ostaje veliko djelo i bogat, uspješan i plodonosan život koji je snažno pridonio razvoju hrvatske politike, povijesti umjetnosti i leksikografije.

„Mi u Saboru pamtit ćemo prije svega dr. Domljana po njegovu snažnom političkom angažmanu“, kazao je Jandroković, podsjetivši da je Domljan na konstituirajućoj sjednici prvog saborskog saziva, 30. svibnja 1990., izabran za prvog predsjednika Sabora te da je tu povijesnu funkciju obnašao do 1992.

Pod njegovim vodstvom, Sabor je donio niz odluka i temeljnih pravnih akata koji su u bitnome odredili razvoj suvremene hrvatske države i društva, kazao je Jandroković, navodeći donošenje Božićnog Ustava, odluke kojima je Hrvatska proglašena suverenom i samostalnom državom.

Uvijek je branio nacionalne i državne interese

Posebno ćemo pamtiti riječi dr. Domljana kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991. godine kazavši: „Rođena je država Hrvatska. Neka joj je sretan i dug život“, kazao je Jandroković.

Istaknuo je i kako je Domljan uvijek branio hrvatske nacionalne i državne interese, kako na unutarnjem planu tako i u međunarodnom djelovanju, kako je njegovim zaslugama otvoren put Hrvatske prema Vijeću Europe, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju i Europskom parlamentu, odnosno prema članstvima u tim organizacijama.

  • +13
  • +10

Komemoracija za Žarka Domljana

Izvor: Pixsell / Autor: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Jedan od velikih hrvatskih ljudi

Sućut i duboko poštovanje Domljanu i njegovoj obitelji, u ime hrvatske Vlade i HDZ-a, izrazio je premijer Andrej Plenković.

Domljan je jedan od velikih hrvatskih ljudi, koji se ubraja u generaciju novih hrvatskih političara koji su imali presudnu ulogu za hrvatsko osamostaljenje, proces demokratizacije, izgradnju institucija i međunarodno priznanje, kazao je.

Plenković navodi kako je Domljan bio povjesničar, leksikograf, političar, ali iznad svega hrvatski domoljub i veliki intelektualac. Bio je i sudionik 1. općeg Sabora HDZ-a, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Sve što je napravio za hrvatsku politiku i za Sabor bilo je s čvrstim uvjerenjem da gradimo demokratsko i uključivo društvo u kojem je sloboda temelj, a u kojem će se svi hrvatski građani osjećati dobro, rekao je premijer.

Velikan hrvatske državnosti

O čovjeku s kojim je dijelio dobro i zlo ratnih godina kad se stvarala hrvatska država, svjedočio Franjo Gregurić, predsjednik hrvatske Vlade od 1991. do 1992.

„Opraštamo se od dragog prijatelja, plemenitog čovjeka, ratnog suborca i velikog hrvatskog domoljuba. Otišao je još jedan od velikana hrvatske državnosti, prvi predsjednik višestranačkog Hrvatskog sabora, po čemu će ostati trajno upamćen“, rekao je Gregurić.

  • +31
  • +28

Posljednji ispraćaj Žarka Domljana

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Podsjetio je na dramatične okolnosti stvaranja hrvatske države i povijesne odluke u kojima je Domljan sudjelovao. Sabor je u njegovu mandatu, 8. listopada 1991. potvrdio odluke od 25. lipnja iste godine o raskidu svih veza sa bivšoj Jugoslavijom, a Hrvatska postaje slobodan i samostalna država, za njegova mandata Hrvatska je međunarodno priznata, primljenena u UN.

 Domljan je u te povijesne odluke o događaje unio puno snage i energije, rekao je Gregurić, podsjetivši i da je bio prvi predsjednik demokratskog Sabora. „Boljeg čovjeka tada se nije moglo naći. Imao je sve kvalitete koje su Hrvatskoj u to doba bile potrebne“, naglasio je i poručio kako novija povijest Hrvatske Domljana trajno upisuje u zlatnu knjigu vječno zaslužnih za stvaranje hrvatske države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!