KAOS I TREĆI TJEDAN

U Saboru kvoruma ima-nema: Jesu li svi pritisnuli 'dugme'? Ipak nema kvoruma

13.05.2016 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon dva tjedna ovaj petak 13. ipak se uspjelo skupiti dovoljno ljudi u Saboru kako bi se napokon moglo glasovati o raspravljenom proteklih tjedana, a saborski zastupnici su nadopunili i dnevni red tekuće sjednice dodavši mu 25 novih akata. Međutim, nakon što su dio točaka izglasali, krenuli su tehnički problemi, a SDP je izašao iz sabornice i kvoruma više nije bilo

Sabor bi danas nakon dva tjedna napokon trebao izglasovati raspravljene točke ovoga i prošlog tjedna, ali i Vladin prijedlog ukidanja ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji prije dva tjedna zastupnici nisu uspjeli izglasati jer je oporba srušila kvorum, a nema ga ni danas premda je početak glasanja bio obećavajući.

U sabornici, u kojoj tijekom dana nije vladala gužva, okupilo se 80 zastupnika i predsjednik Sabora Željko Reiner konstatirao je da postoji kvorum, a gotovo odmah on je i podebljan na čak 106 od ukupno 151 zastupnika, drugim riječima dvije trećine, što je dodatno razveselilo Reinera, a da se i oporba 'uključila' uočeno je nakon što su se njeni zastupnici poput SDP-ove Dragice Zgrebec usprotivili dnevnom redu glasovanja.

Kvorum je kratko trajao

HDZ-ov Davorin Mlakar odmah se javio kako bi upozorio na povredu saborskog Poslovnika upitavši kako je moguće da se zastupnici koji nisu tu, aludirajući na to da ih u kvorumu nije bilo, mogu buniti? 'Moja interpretacija je da su se svi iznenada pojavili ovdje, a silno mi je drago da se kvorum iznenada tako dramatično povećao', odvratio je Reiner i ponukao kolege da se okrenu glasovanju.

Međutim, nakon što je dio raspravljenih točaka izglasan, kod izglasavanja Uredbe EU-a iz područja platnog prometa došlo je do 'problema' i Reiner je više puta zamolio zastupnike da provjere jesu li se svi uključili jer se 'činilo' da nema kvoruma, na što je oporba predvođena SDP-om odmah izašla iz sabornice, a HDZ-ov Ivan Šuker ih je optužio za politikantstvo i poručio da bi za njima sada trebalo zaključati vrata.

Ipak, preostali zastupnici su se ponovno prebrojali i utvrdili da ih ima 76, dakle dovoljno za kvorum, no pri ponovnom pokušaju glasanja ispalo je da im jedna ruka nedostaje, na što je Reiner opetujući da se 'uključi dugme, gumb, puce ili kako hoćete' zaključio da nekome ključić ne radi. Nakon što je proradio usvojili su uredbu, ali već pri sljedećem pokušaju nastavka glasovanja pokazalo se da nakon što je kvoruma bilo, pa je nestao, da bi se opet pojavio - kvoruma više nema. Već treći tjedan

Sjednica se nastavlja u srijedu, 18. svibnja raspravom o Izvješću o radu pučke pravobraniteljice za 2015. godinu.

Gdje je krenulo po krivu?

Vladajući su ranije danas uvjeravali da su za danas osigurali većinu, naime, ne uspiju li opet skupiti kvorum, bit će to dodatni poticaj nagađanjima oko mogućih preslagivanja ili novih izbora. Predsjednik Sabora Željko Reiner je i jutros zastupnike nakon što su tražili stanku zbog Nacionalne strategije o uključivanju Roma i HRT-a te raspravljali o Konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zamolio da izlaganja ne traju predugo, naglasivši da bi oko 12 sati trebali glasovati.

Među aktima kojima je danas dopunjen dnevni red nalazi se niz zakona koje je Saboru poslala Vlada, poput izmjena zakona o strancima, informiranju potrošača o hrani, o socijalnoj skrbi, o potvrđivanju ugovora o financijskom restrukturiranju HAC-a, ali i oporbeni zakonski prijedlozi, poput SDP-ova prijedloga zakona o referendumu, o Hrvatskoj gospodarskoj komori i o prijenosu vlasništva nad domovima umirovljenika.

Do ljetne stanke zastupnici će raspraviti i brojna izvješća za prošlu godinu, uključujući Izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, Godišnje izvješće o obrani, izvješće HAZU-a te programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora.