UPROPASTILI KVORUM

Čime su Šukera tako razbjesnili HDZ-ovci?

14.05.2016 u 10:29

Bionic
Reading

Kvorum je u Saboru danas kratko trajao, naime, već treći tjedan vladajuća većina nije uspjela okupiti dovoljno svojih zastupnika kako bi izglasovala raspravljene točke, a HDZ-ov Ivan Šuker se građanima ispričao zbog kaosa koji u Saboru vlada već treći tjedan te otkrio da vladajući imaju krivce za to u svojim redovima. Koju minutu ranije, u sabornici je pak za politikanstvo kad je nestalo kvoruma optužio SDP

'Dva zastupnika HDZ-a i jedan iz vladajuće koalicije nisu se javili da neće doći i to je to', kazao je Šuker, koji je u izjavi novinarima, koju je izravno sa saborskog hodnika prenosila N1 televizija nakon što se raspao kvorum, otkrio da 'nije došao HDZ-ov Damir Krstičević jer je na putu u SAD-u i Sandra Perković iz stranke Bandića Milana 365 jer je na turniru'.

'Još trojica nisu navela razlog', kazao je vidno ljut i razočaran Šuker, ali nije otkrio i njihova imena, no zato je 'priprijetio': 'Niti jedan zastupnik neće dobiti putni nalog dulje od četvrtka. Na Klubu ćemo vidjeti zašto nisu došli, ovo je neozbiljno.'

Brzo se doznalo da u Saboru danas nije bilo HDZ-ovih Steve Culeja i Željka Glasnovića te kolege im iz Domoljubne koalicije Gorana Dodiga, a HDZ-ov Josip Đakić kasnije je kazao da je Glasnović na putu, također na putu, a Culej i Dodig bolesni.

Ovdje sam svaki dan, ustvrdio je pak Šuker i poručio: 'Neki ljudi, ako ne mogu biti u Saboru, neka podnesu ostavku. Zašto si ljudi gomilaju funkcije? Neka odluče što žele biti! To ću predložiti na Klubu zastupnika jer hrvatski građani ovo nisu zaslužili i ispričavam se.' Upitan kako većina može biti stabilna ako si ne može priuštiti da se, primjerice, razbole tri zastupnika, Šuker je opetovao: 'Većina postoji.'

Strenja Linić: Mi smo liječnici i pomoći ćemo im da ozdrave

Mostova Ines Strenja Linić rekla je da je ovo dokaz da vladajući još imaju većinu, što će dokazati idući petak, kad se svi vrate s puta ili bolovanja. 'Do pola smo izglasali, nastavit ćemo sljedeći tjedan. Oni koji su bolesni ozdravit će, nadam se, mi smo liječnici i pomoći ćemo im i doći će na glasanje. Svi Mostovci su bili na glasanju i, kao što vidite, i dalje imamo većinu', kazala je Strenja Linić.

I potpredsjednik Sabora iz HSP AS-a Ivan Tepeš tvrdi da parlamentarna većina postoji: 'Imamo većinu. Nažalost, kolege koji su trebali biti u Saboru, nisu bili, a zašto, to morate pitati njih, ne mene'. Tepeš je kolege podsjetio i da u Saboru primaju plaću pa bi tamo i trebali biti.

Špika: Uskoro nova većina ili izbori

BUZ-ov Milivoj Špika koji je ovih dana tvrdio da je već presložena nova parlamentarna većina koja bi za premijera trebala potvrditi predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, i dalje vjeruje u tu mogućnost, naime, kako javlja Hina: 'Nova većina će biti kad bude. Očito je da je dio kolega imao nekih drugih obveza, danas se nisu pojavili. Vidjeli ste i sami da iz naših redova, iz Domoljubne koalicije popriličan broj zastupnika nedostaje. Očito dio zastupnika nije shvatio dovoljno ozbiljno obveze koje imaju petkom, koji je dan za glasovanje'.

'Možda se nisu s tim dobro upoznali, možda nisu dobro rasporedili obveze tako da budu gotove do petka u podne, ali evo, to je moguće rezultat manjka komunikacije unutar Domoljubne koalicije i inače vladajuće većine. Vidimo i sami kako to funkcionira', kazao je Špika, a upitan što se dogodilo s novom većinom o kojoj je govorio uzvratio je: 'Sačekajte, vidjet ćemo, ako je ne bude, imat ćete priliku sudjelovati u novim izborima jer uvijek se netko može predomisliti'.