NESREĆA U KOELNU

U rušenju povijesnog arhiva troje nestalih

03.03.2009 u 17:50

Bionic
Reading

U Koelnu se u utorak popodne urušila zgrada povijesnog arhiva pri čemu su oštećene okolne zgrade i zatrpano nekoliko automobila, a kao nestale se vode tri osobe koje su se, po izjavama očavidaca, nalazile u zgradi.

"Zasad intenzivno tragamo za trima osobama, a nije isključeno da je zgrada arhiva i susjedna zgrada koja se urušila zatrpala i nekolicinu prolaznika", izjavila je glasnogovornica koelnske policije Cathrin Maus. Televizijska postaja ARD javila je da je nestalo između dvije i devet osoba.

Policija zajedno s vatrogascima i psima tragačima traži nestale koji su navodno boravili u lokalu s automatima za igre.

Djelatnici gradskog arhiva spasili su se bijegom iz zgrade pošto su se povijesnom građevinom počeli širiti zvukovi koji su navijestili urušavanje.

Prije nepuna tri mjeseca procijenjeno je da je četverokatnica sigurna. Djelatnici arhiva su međutim proteklih tjedana uvijek iznova upozoravali na nove pukotine koje su pokazivale da tlo tone.

Uzrok nesreće zasad je nepoznat, ali naznake upućuju da bi urušenje povijesnog arhiva grada Koelna mogla uzrokovati gradnja novog tunela podzemne željeznice.

Nedaleko od mjesta događaja, prije četiri godine od erozije tla zbog gradnje podzemne željeznice nakosio se zvonik crkve.

Vatrogasci su cijelo područje koje se nalazi na rubu najužeg središta grada opisali kao "nesigurno" zbog mogućeg daljenjg urušavanja.

Stručnjaci strahuju da je pri urušavanju zgrade nestao najveći dio povjesnog arhiva grada Koelna, koji sadrži dokumente o povijesti grada koji su osnovali Rimljani.

U arhivu su se nalazili i mnogi rukopisi poznatih pisaca i skladatelja.