PROBOJ U ZATVORE

U Remetincu zaražena 23 zatvorenika, 110 ih je u samoizolaciji

08.10.2021 u 09:42

Bionic
Reading

U proteklih malo više od mjesec dana zbog proboja virusa u zatvore, prije svega u Remetinec, zabranjeni su posjeti zatvorenicima i pritvorenicima, piše u petak Večernji list

Ukinuto je i korištenje pogodnosti, odnosno izlasci zatvorenika na slobodne vikende. U Ministartsvu pravosuđa i uprave kažu da Uprava za zatvorski sustav i probaciju od početka pandemije poduzima niz mjera kako bi se spriječio ulazak i širenje koronavirusa u zatvorskom sustavu.

"Sve mjere, preporuke i upute donesene su na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nadležnih epidemioloških službi", pojašnjavaju iz Ministarstva pravosuđa i uprave. A u te mjere spada i to da su prije posljednjeg zatvaranja zatvora za posjetitelje u posjet mogle dolaziti samo cijepljene osobe, one koje su preboljele covid ili osobe koje su predočile negativni PCR test ne stariji od 48 sati.

No sve to ipak nije spriječilo proboj virusa u zatvorski sustav pa su prema ovotjednim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave u zagrebačkom zatvoru 23 zatvorenika i pritvorenika zaražena koronavirusom, dok ih je 110 u samoizolaciji.

Isti izvor kaže da je u cijelom zatvorskom sustavu trenutačno zaraženo ukupno 27 zatvorenika, dok je 127 zatvorenika u samoizolaciji.

Osim toga, u Ministarstvu pravosuđa i uprave tvrde da oni dobro preveniraju pandemiju što prema njima dokazuje i podatak da u Remetincu trenutačno nema službenika pozitivnih na covid, a nema ih ni u samoizolaciji.

Kako su zatvori, svoj prevenciji usprkos, skučena mjesta s ograničenim prostorom u kojima boravi više osoba koje uz to fluktuiraju jer neki istražni zatvorenici odlaze dok drugi dolaze, cijepljenje je i u zatvorskom sustavu jedan od najboljih načina prevencije pandemije. Pa je tako, prema podacima Minstarstva pravosuđa i uprave, od početka pandemije u zatvorskom sustavu cijepljena 2321 osoba lišena slobode te 1598 službenika.

Od toga su u Remetincu cijepljena 263 zatvorenika i 141 službenik. A koliko je stvarno bilo testiranih i zaraženih u zatvorskom sustavu, vjerojatno će se znati kada bude objavljeno Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2021. donosi Večernji list.