SVIJET U SEDAM DANA

U prvom mandatu vladao je 22 godine. U 92. se vratio i poručuje: Još sam živ!

13.05.2018 u 09:22

Bionic
Reading

Festival u Cannesu otvoren je filmom iranskog dvostrukog oskarovca Asghara Farhadija, kojemu je Trump lani zabranio ulazak u SAD. Zbog raspada zdravstvenog sustava i nekontroliranog širenja AIDS-a uslijed nezapamćene gospodarske krize u Venezueli nestaju cijele zajednice autohtonog stanovništva. U Kongu je opet počela epidemija ebole. Kako je 92-godišnji Mahathir Mohamad potukao konkurenciju na parlamentarnim izborima u Maleziji i postao najstariji državnik na svijetu? O zanimljivostima iz svijeta čitajte u pregledu tjedna Davorke Grenac

Za američkog predsjednika Donalda Trumpa Iran je prošlog tjedna bio 'vodeći svjetski sponzor terorizma' uz 'zlokobnu viziju budućnosti'. Za iranskog predsjednika Hasana Rouhanija SAD je bio 'veliki sotona'.

Dakako, riječ je o Trumpovoj odluci o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i najavi obnove sankcija protiv Teherana. Završi li priča iranskom pomoći talibanima, jačanjem nuklearnog programa i izbacivanjem nuklearnih inspektora, za SAD će to biti uvjerljiv poraz i 'okretanje leđa najčvršćim saveznicima', poniženoj europskoj trojci Merkel-Macron-May, misli dio američke javnosti.

  • +19
Iran Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iran je i na filmskom festivalu u Cannesu bio u prvom planu. Otvorenjem psihološkom dramom iranskog redatelja i pisca Asghara Farhadija 'Everybody Knows' (Svi znaju) s Penelopom Cruz i Javierom Bardemom u glavnim rolama, organizatori su podsjetili svijet na prošlogodišnju dodjelu Oscara, na koju dvostruki oskarovac Farhadi nije mogao doći da podigne zlatni kipić za najbolji strani film 'Trgovački putnik' jer je Trump zabranio Irancima ulazak u SAD.

Rusija i Iran su pak ove godine redateljima Kirilu Serebrenikovu i Jafaru Panahiju zabranili odlazak u Cannes, u kojem tajno snimljenim filmovima konkuriraju za Zlatnu palmu.

Neki još glasno slave Dan pobjede 8. svibnja. Tog se dana u gradu Arkangelsku, administrativnom središtu istoimene oblasti u sjeverozapadnom dijelu Rusije, sastalo 29 preživjelih britanskih veterana Drugog svjetskog rata (stari od 90 godina naviše), pripadnika Prvog arktičkog konvoja, da obilježe 75 godina otkako su Sovjetima dostavljali oružje, boreći se protiv zajedničkog neprijatelja, nacističke Njemačke. Kako je Lenjingrad 1943. bio pod Hitlerovom opsadom, a Vladivostok suviše daleko, jedine luke za istovar oružja bile su Arkangelsk i Murmansk.

Na isti dan Deutsche Welle je podsjetio njemačku javnost na pokret Reichsbürger (Građani Reicha). Riječ je o Nijemcima koji ne priznaju današnju federalnu Njemačku, njezine institucije i zakone, nego Njemačko Carstvo u granicama iz 1937. Neki od njih proglašavaju se vladarima vlastitih država, izdaju svoje putovnice, vozačke dozvole i registarske pločice, ne plaćaju poreze, doprinose za socijalno osiguranje i novčane kazne.

Mnogi zagovaraju antisemitsku ideologiju i obožavaju konspirativne teorije. Prema podacima njemačke obavještajne službe, ima ih 15.000, od toga 900 ekstremnih desničara, a 1000 ih posjeduje dozvolu za nošenje oružja. Među njima se nađe pokoja poznata faca, kao bivši Mister Njemačke, 42-godišnji Adrian Ursache, kojega očekuje suđenje zbog pokušaja ubojstva u sukobu s policijom 2016.

Ispitivanja javnog mijenja govore da se 44 posto njemačkih građana osjeća manje sigurno nego prije nekoliko godina, ali statistika ih demantira. Prošle godine počinjeno je 5,76 milijuna kriminalnih djela, pet posto manje no 2016. i najmanje u zadnja tri desetljeća. Za 23 posto smanjen je kriminal među migrantima, broj napada na migrante i azilantske centre manji je za 69 posto i na razini je 2015., uoči imigrantske krize, dok je broj politički motiviranih zločina prvi put u četiri godine niži, čineći 0,7 posto ukupnog broja kriminalnih djela.

  • +20
Angela Merkel - biografska retorspektiva Izvor: Profimedia / Autor: Licencirane fotografije

Panika u Venezueli. Nagli pad cijene nafte zemlju je prije dvije godine gurnuo u deveti krug gospodarskog pakla i potpun raspad zdravstvenog sustava. Zbog nestašica lijekova u kombinaciji s neznanjem autohtonom stanovništvu delte Orinoco prijeti potpuno istrebljenje uslijed alarmantnog širenja AIDS-a. Unatoč naporima liječnika, zbog manjka lijekova pacijenti umiru kao muhe od sekundarnih infekcija, a nema više ni testiranja. Ispred Sveučilišne bolnice u Caracasu na pomoć uzaludno čeka do stotinu oboljelih od AIDS-a dnevno. Bolnica nema ni obične antibiotike i protuupalna sredstva.

A u Kongu panika zbog ponovnog izbijanja epidemije ebole. Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je dva slučaja oboljelih i 17 mrtvih u gradu Bikoro, devetu epidemiju od 1976., kada je otkriven smrtonosni virus.

Od čega su nam umirali preci? Istražujući genetske uzorke kostura iz Europe i Azije, grupa istraživača s Cambridgea i GeoGenetičkog centra Sveučilišta u Kopenhagenu pronašla je 25 zaraženih virusom hepatitisa B (HBV). U 12 njih bilo je dovoljno genoma HBV za detaljnu analizu, a najstariji kostur star je 4500 godina.

Godine 2015. virusom hepatitisa B u svijetu je bilo zaraženo 257 milijuna ljudi, a 887.000 ih je umrlo uslijed komplikacija. Vjeruje se da će otkriće objavljeno u najnovijem broju časopisa Nature pomoći u pronalaženju cjepiva protiv HBV-a.

Kada će muškarci živjeti jednako dugo kao žene? Bit će to 2032., prvi put od 1841., otkada se prate usporedbe, zaključuje studija koju je provela grupa britanskih statističara pod vodstvom Les Mayhewa, profesora na londonskoj Cass Business School, a u okviru izvješća o svjetskoj socijalnoj situaciji 'Inequality Matters' UN-ovog Odjela za ekonomske i socijalne poslove. Zašto? Zato što znatno manje rade teške industrijske poslove i jer se brže od žena odvikavaju od pušenja. Nakon Drugog svjetskog rata pušilo je više od 80 posto muškaraca i 40 posto žena, no muški su se brže odvikavali i sada puši 16 posto muškaraca, kao i žena. Osim toga, muški više piju i ne daju se doktoru. Razlika između prosječne životne dobi muškaraca i žena danas je dvije i pol godine, a najveća je bila 1969. - pet godina i osam mjeseci.

Udovice nestaju, pa su Britanci izračunali da bračni par koji 2032. s trideset godina uplovi u bračnu luku očekuje maraton od 58 godina i šest mjeseci zajedničkog života.

  • +11
Mahathir Mohamad Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

P.S. Kad smo kod muške dugovječnosti, evo vijesti iz Malezije: pobjedom na parlamentarnim izborima 9. svibnja 92-godišnji Mahathir Mohamad srušio je 60-godišnju vlast koalicije Barisan Nasional (BN) i postao najstariji državnik u svijetu. Prvu predizbornu kampanju vodio je prije više od pola stoljeća, a tijekom 22 godine uspješnog premijerskog staža Malezija se pretvorila u 'azijskog tigra'. U mirovinu je otišao 2003., ali se nedavno opet aktivirao i uvjerljivo potukao dosadašnjeg premijera, njegova nekadašnjeg štićenika, 60-godišnjeg Najiba Razaka, optuženog za pronevjeru 4,5 milijuna dolara državnog investicijskog fonda. 'Još sam živ', izjavio je Mahatir Mohamad nakon što je njegova koalicija osvojila natpolovičnu većinu.