mup

U prvih šest mjeseci na cestama stradalo 113 ljudi

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 14:22
  • Objavljeno 17.07.2020 u 14:22
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Na hrvatskim prometnicama je u prvom polugodištu ove godine u nesrećama poginulo 113 osoba, što je 14 osoba manje nego lani, a u više od polovine slučajeva brzina se pokazala kao koban faktor

Samo u prošlom tjednu je u sedam nesreća s poginulima život izgubilo sedmero ljudi, među njima pet vozača automobila, mopedist i pješak, a u svim nesrećama odgovoran je ljudski faktor, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Slijetanje vozila s cesete bio je prevladavajući uzrok stradavanja, dok u tri slučaja vozači nisu koristili sigurnosni pojas, pokazala je analiza stradavanja.

Od 113 poginulih u prvih šest mjeseci, njih 57 ili 50,4 posto život je izgubilo u nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, dok su pijani vozači skrivili 25 nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo 28 osoba ili oko 25 posto od ukupnog broja.

Nekorištenje pojasa također je bio čest uzrok stradavanja jer od 56 vozača i putnika koji su poginuli u osobnim automobilima, njih 22 ili gotovo 40 posto nije koristilo sigurnosni pojas.

Među poginulima u prvom polugodištu su i 24 vozača motocikla i dva vozača mopeda. Dodatno, u prvih devet srpanjskih dana poginulo je sedam motociklista. Od početka godine, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Policija je poručila mopedistima i motociklistima da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja. Mladi vozači skrivili su 19 nesreća u kojima je poginula 21 osoba ili 18,6 posto od ukupnog broja.

Poseban apel policija je uputila roditeljima i odraslima, pozivajući ih da mladom vozaču ne daju vozilo na upravljanje dok nije položio vozački ispit ili ako primjete da je konzumirao alkohol. Na cestama je u prvih šest mjesci stradalo i 20 pješaka i pet biciklista.

Policija je najavila nastavak pojačanog nadzora prometa koji će biti usmjeren na prekršaje vozača mopeda i motocikala, recidiviste te na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice pijane i brze vožnje, ne korištenje pojasa i korištenje mobitel.

Zbog promjenjivog i nestabilnog vremena koje je zahvatilo Hrvatsku policija je pozvala vozače da da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!