JOSIPOVIĆ O HDZ-OVOM PRIJEDLOGU

'U prekrajanju izbornih jedinica treba izbjeći izborni inženjering'

11  Ivo Josipović

11 Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas u Splitu odgovarajući na novinarska pitanja kako treba voditi računa da se prekrajanjem izbornih jedinica ne pridonese 'izbornom inženjeringu i nepravednim izborima'

'Apsolutno bih bio za veliki oprez i suzdržanost jer je prvo pitanje u kojoj mjeri ovako kratko pred izbore to treba raditi, a ja se nadam da će oni koji jesu predlagatelji izbjeći zamci da rade izborni inženjering i da mijenjaju izborne jedinice na način koji je neprincipijelan i koji ne doprinosi pravednim izborima', rekao je Josipović. Dodao je kako je ta njegova primjedba načelna te da bi volio vidjeti konačan prijedlog promjene izbornih jedinica.

Na pitanje prijeti li opasnost da se sljedeći parlamentarni izbori održe na temelju nevjeredostojnog broja birača, Josipović je odgovorio kako je popis birača 'očito nevjerodostojan'.

'Šteta je da ovo vrijeme između prijašnjih i budućih izbora nije iskorišteno za čišćenje popisa', rekao je Josipović, a na pitanje je li to pravno ili političko pitanje odgovorio je kako je to 'u prvom redu političko, ali i pravno pitanje'.

'U konačnici, ako bude i svede se na pravno pitanje, bit će tu i Ustavni sud, ali je u svakom slučaju ovo vrhunsko političko pitanje', dodao je Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je zadovoljstvo što je hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović imenovana pomoćnicom za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a.

'Zadovoljan i sretan što je netko iz Hrvatske dobio tako visoko mjesto u NATO-u. Drago mi je da je ona dobila to priznanje', rekao je u srijedu Josipović novinarima u Splitu.

Po Josipovićevim riječima, to je u prvom redu priznanje Kolindi Grabar Kitarović, ali i Hrvatskoj.

Josipović je kazao kako je još rano govoriti o tome tko će Kolindu Grabar Kitarović naslijediti na dužnosti veleposlanika u SAD-u, te da se o tomu trebaju obaviti konzultacije.

Uprava za javnu diplomaciju jedna je od šest uprava u Rasmussenovu uredu, a na čelu svake je pomoćnik glavnog tajnika NATO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi