OSOVINA ZAGREB - TEHERAN

U potrazi za novcem jača prijateljstvo Hrvatske i Irana

04.03.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku u Teheranu Iran i Hrvatska su naglasili potrebu daljnjeg razvoja odnosa u svim sferama, javlja iranska novinska agencija Fars

U ponedjeljak su se u Teheranu sastali predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani i izaslanstvo Hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva, koje je u Iran stiglo u sklopu uzvratnog službenog posjeta.

'Gospodarski i trgovinski odnosi Irana i Hrvatske su povijesni', kazao je Laridžani i dodao da dvije prijateljske zemlje trebaju koristiti sve kapacitete i mogućnosti za razvoj odnosa, javlja iranska agencija Fars.

Laridžani je izrazio nadu u jačanje bilateralnih i parlamentarnih odnosa između Irana i Hrvatske.

Voditelj hrvatskog izaslanstva Mladen Novak istaknuo je da Republika Hrvatska pozdravlja razvoj odnosa dviju zemalja u svim sferama, posebice u području gospodarstva i industrije.

'S obzirom na ekonomske probleme u Hrvatskoj, ova zemlja nastoji iskoristi svaku priliku za financijski oporavak', dodao je Novak.

Novak je u svojoj poruci Laridžaniju pozvao na jačanje odnosa između parlamenata dviju država te pozvao predsjednika iranskog parlamenta da posjeti Hrvatsku.

Iran i Hrvatska uspostavili su diplomatske odnose 18. travnja 1992, kada je Iran postao sedma zemlja koja je priznala nezavisnu Hrvatsku. Hrvatska ima veleposlanstvo u Teheranu, a Iran održava veleposlanstvo i kulturni centar u Zagrebu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, podsjeća Fars, ranije je istaknuo volju svoje zemlje za širenjem odnosa s Islamskom Republikom Iran u svim političkim, ekonomskim i kulturnim područjima.

Josipović je također spomenuo nedavno potvrđen dogovor o suradnji između jedne hrvatske tvrtke i Irana kao dobar model za jačanje međusobne gospodarske suradnje.

Inače će izaslanstvo Hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva u sastavu: voditelj Mladen Novak i članovi Tonino Picula, Melita Mulić i Šimo Đurđević boraviti u uzvratnom službenom posjetu Islamskoj Republici Iran od 3. do 6. ožujka te će održati još susrete s ministrom vanjskih poslova, parlamentarnim odborom za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku te s Iransko-hrvatskom međuparlamentarnom skupinom prijateljstva.