POVIJESNI DOGAĐAJ ZA ALBANSKU MANJINU

U porečkoj školi uveden albanski jezik

10.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Djeca albanske nacionalnosti odskora imaju priliku u porečkoj osnovnoj školi učiti albanski jezik i kulturu

Nastavni program po modelu C, koji je odobrilo Ministarstvo, od ove školske godine pohađa pedesetak osnovnoškolaca, a kako nam veli predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Poreča Idris Sulejmani, interesa ima i među srednjoškolcima.

'To je novi model po kojem djeca albanske nacionalne manjine uče jezik i pismo te povijest i kulturu. Program po ovom modelu nije isto što i izborna nastava poput predmeta kao što su informatika ili strani jezik, premda ga djeca uz suglasnost roditelja svojevoljno odabiru. Zasad imamo dvije grupe djece, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda, uglavnom albanske nacionalne manjine, premda smo otvoreni za sve koji bi željeli, no interesa zasad nema, ali upita imamo od naših srednjoškolaca, čak i nekih koji su već i završili srednju školu', kaže mr. sc. Sara Sulejmani Dželili koja je u velikoj mjeri doprinijela realizaciji zamisli.

Zbog činjenice da je porečka osnovna škola jako velika i nastava se odvija u dvije smjene, bilo je teško uskladiti termine, pa se nastava albanskog jezika i kulture održava za svaku grupu po dva školska sata subotom prijepodne.

'Zasad jako lijepo funkcionira i jako smo ponosni. I kao roditelj sam jako sretna što mogu s djecom naučiti nešto što kao mala nisam mogla. Odobrenje Ministarstva smo dobili još prije dvije godine, no najteže je bilo naći kadar. No, i to smo riješili, tako da imamo albanologa, odnosno profesoricu albanskog jezika i kulture koja nam svaku subotu dolazi iz Pule', veli Sara Sulejmani Dželili.

Kako nam kaže, program po modelu C u Rijeci se provodi već treću godinu, od lani i u školi Centar u Puli gdje se na isti način odvija nastava i za makedonsku manjinu, dok je u porečkoj školi program tek krenuo – ali zato ima najviše učenika koji ga pohađaju.

Povodom uvođenja nastave albanskog jezika i kulture u Osnovnu školu Poreč, održat će se u četvrtak u kinodvorani prigodna svečanost na koju su pozvani brojni uzvanici.

'Ovo je za našu djecu povijesni događaj', kaže predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Poreča Idris Sulejmani te dodaje da su u tijeku i dogovori o uvođenju predmeta albanskog jezika i kulture i u porečke srednje škole.