NASTAVLJA SE VAL PROSVJEDA

'U pogonima su eksplozivi, a nemamo ni upravu ni zaštitu!'

15.03.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Ponedjeljak je u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji počeo vrlo burno. Jutros su i radnici Adriachema u Kaštel Sućurcu organizirali prosvjed i zatvorili za promet na pola sata kaštelansku cestu, glavnu prometnicu u Kaštelima

Radnici te tvrtke nisu dobili plaću od rujna i tvrde da ih Fond za privatizaciju želi glađu otjerati u stečaj. 'Ne treba nama štrajk glađu, mi smo već gladni', izjavio je jedan od prosvjednika.

Mirni prosvjed je potrajao oko pola sata i prometna policija je regulirala promet preusmjeravanjem vozila. Nezadovoljni radnici su posebno ljuti na predsjednika Fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka, o kojem kažu: 'On nas laže od trenutka kada je došao na čelo Fonda. Nama treba kruha, a ne igara. Vlasnik se ne ponaša ni vlasnički, ima li tvornice na svijetu koja od sutra nema uprave, nema tehničku zaštitu, a u pogonima su eksplozivi. Vlasnika nije briga ako to sutra plane u zrak. Čekamo da nam se odgovori kada će biti sastanak na kojem će nam se reći ide li novi krug privatizacije ili stečaj.'

Prosvjednike je podržao i jedan od čelnika HUS-a, Jozo Marić, koji napominje da je danas u Splitsko-dalmatinskoj županiji realni sektor na koljenima, a u pitanju je više od 15 tisuća radnih mjesta.

'Ne stignem na sve prosvjede koji su danas u županiji. Od danas su radnici odlučili uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Rješenja je u ovom slučaju bilo, a stečajem radnici gube sve. Kriminalci u Vladi i oko Vlade i kriminalci u lokalnoj zajednici žele se domoći terena. Rezultat nerada i nesposobnosti Vlade su ljudi na cesti i mi ćemo poduzimati radikalne akcije i mjere za zaštitu interesa radnika', zaključio je Marić.

Tvrtka Adriachem je ostatak ostataka kemijskog giganta iz vremena socijalizma, Jugovinila, u kojem je osamdesetih godina radilo oko sedam tisuća radnika. Adriavinil, druga tvrtka proistekla iz Jugovinila, odavno je likvidirana te veliko zemljište uz more čeka neka bolja vremena i investitore, a u vlasništvu je Envera Moralića i tvrtke Lavčević.

Adriachem je nastavio s radom i već dugo vremena prolazi kroz neuspješnu privatizaciju u režiji Fonda za privatizaciju, Envera Moralića i njegove tvrtke Kemokompleks. Tvornica se nalazi na prostoru od 72 tisuće četvornih metara i infrastrukturno je potpuno opremljena. Uz postojeća 24 hektara bivšeg Adriavinila, to je golema atraktivna lokacija za ulagače koji planiraju izgradnju marina i turističkih, ali prije svega stambenih kapaciteta.