svečana sjednica

U Pazinu proslavljen Dan Istarske županije

25.09.2019 u 15:38

Bionic
Reading

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u srijedu je u Pazinu proslavljen Dan Istarske županije u povodu 76. obljetnice povijesnih rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom domovinom Hrvatskom i 75. obljetnica osnutka 43. istarske divizije

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kao izaslanik predsjednika Vlade važnost antifašizma i Domovinskog rata u stvaranju demokracije i slobodne države modernih europskih vrijednosti kakvu danas imamo.

'Istra je u mnogo čemu primjer razvoja kakvog želimo i u budućnosti. Godišnje ugosti više od četiri milijuna turista pa ne samo da je predvodnik turističkog razvoja već prednjači i u drugim sferama gospodarstva', ocijenio je ministar Cappelli. Dodao je kako se treba pokloniti i zahvaliti svima koji su sudjelovali u antifašizmu Istre i istodobno ga poticali na razini Hrvatske.

'Hvala vam na onom što ste pokrenuli 1943. Treba se toga prisjećati i poštovati. Istra je uvijek bila dio obitelji demokracije i dio Europe jer se ponašala europski, ali nikada nije zaboravljala svoju povijest', istaknuo je Cappelli.

Lončarević: Istra prva krenula putevima decentralizacije

Izaslanik hrvatske predsjednice za analitiku i unutarnju politiku Vladimir Lončarević istaknuo je Istru kao pozitivan primjer županije koja je prva krenula putovima veće decentralizacije, samostalnog nastupa županija u Europi i primjene prava nacionalnih manjina.

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin govorio je o aktualnim problemima Istarske županije, pri čemu je ponovio da se još zauzima za pulsku brodogradnju, ističući da 'bez Uljanika neće opstati ni hrvatska brodogradnja'.

Ističući da je antifašizam stalno potreban i da 'nije izgubio smisao', kako se danas želi prikazati, predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić je rekao da antifašizam nije nešto nepotrebno, nego skup vrhunskih vrijednosti, ideja i prvoklasnih pitanja koja se tiču odnosa među ljudima, između građana i vlasti, između političkih snaga.

  • +23
Svečana sjednica povodom obilježavanja Dana Istarske županije Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Žalosno je reći, ali danas je u Hrvatskoj postalo isplativo proizvoditi 'kontrapovijest', to je čak postao dobar biznis. Zato je posebno važno za sve nas još više uzdignuti zdravi i napredni istrijanski duh, duh naroda. Treba nam odlučnost, nove perspektive, novi izazovi, ali i još više snage i zajedništva0, poručio je Drandić. Istaknuo je da treba izgraditi put koji će mladim naraštajima omogućiti da pronađu svoju priliku u Hrvatskoj, da ostanu u njoj i pridonesu ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju zemlje.

Izaslanstva Istarske županije i Udruge antifašističkih boraca Istre položila su vijence na spomeniku u Parku narodnog ustanka.