partner agrivi

U Osijeku kreće studij 'digitalne poljoprivrede': Nastava na engleskom, a školarine nema

02.10.2021 u 10:14

Bionic
Reading

Fakultet agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku ove godine upisuju prvu generaciju studenata na diplomski sveučilišni studij „digitalna poljoprivreda“, piše u subotu Večernji list.

Studij će se, uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva, odvijati na engleskom jeziku. Upisi u akademsku godinu 2021./2022. traju još do 11. listopada, slobodno za upis ostalo je još 20 mjesta, a na prvoj će godini svi koji se odluče za ovo zanimanje budućnosti biti oslobođeni troškova školarine.

"Pokretanjem ovog studija, Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu. Važno je što se jedan takav studij otvorio upravo u Slavoniji, našoj najvažnijoj poljoprivrednoj regiji, s ogromnim potencijalom za dodatni razvoj koji je, nažalost, nedovoljno iskorišten zbog velikog iseljavanja stanovništva, odnosno gubitka radne snage.

Uvjeren sam kako se, zahvaljujući novim zanimanjima i vještinama koje se mogu steći na ovom studiju, negativan demografski trend može usporiti, a Slavonija vratiti među najznačajnije proizvođače hrane u EU", istaknuo je prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Zdenko Lončarić.

Dodaje da je studij digitalne poljoprivrede namijenjen studentima koji su prethodno završili agronomiju, prehrambenu tehnologiju, šumarstvo, nutricionizam, biologiju, računalstvo, ekonomiju i druge studije iz navedenih područja.

Studenti zajedničkog sveučilišnog diplomskog studija digitalna poljoprivreda na engleskom jeziku završetkom studija steći će 120 ECTS bodova i akademski stupanj magistra inženjera agronomije (mag. ing. agr.).

  • +7
Ženska berba grožđa na imanju obitelji Šoštar u Vrhovcu kod Ozlja Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Studij tijekom četiri semestra uključuje obvezne predmete iz područja poljoprivrede i računalstva, s najvećim naglaskom na nastavne cjeline (teorijske i praktične) primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima.

Partner studiju je AGRIVI, hrvatska tehnološka kompanija koja je razvila jednu od najuspješnijih globalnih aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, a koja će za najbolje studente prve generacije studija osigurati stipendije za daljnje školovanje, ali i zaposlenje, donosi Večernji list.