izbori_tportal copy-08

PODIJELJENI GRAD

U Opatiji žestoka bitka za svaki glas: Nude se i lončanice s cvijećem

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 29.05.2017 20:07
  • Objavljeno 29.05.2017 u 20:07
Bionic
Reading

Samo jedan glas dijelio je u prvom krugu lokalnih izbora kandidate za gradonačelnika Opatije: SDP-ova Fernanda Kirigina te nezavisnog Ivu Dujmića. Iako će se obojica obračunati u drugom krugu, ono što njihov dvoboj čini zanimljivim jest činjenica da su do prije nekoliko mjeseci bili stranački kolege te vrlo bliski suradnici u gradskoj vlasti

Prema svemu sudeći, nakon što se u nedjelju zatvore birališta u Opatiji će se pomno brojati svaki glas. Već sada, nakon prvog kruga, kampanja se zahuktala, a dva kandidata za čelnog čovjeka Opatije obilaze birače od vrata do vrata te im čak, kako doznajemo, SDP-ov Kirigin nudi lončanice s cvijećem.

Da će biti neizvjesno, pokazao je već prvi krug, u kojem je SDP-ov kandidat Fernando Kirigin pobijedio za samo jedan glas. Naime osvojio je 1909 glasova, odnosno 38,14 posto, no to mu nije bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu. Njegov protukandidat, nezavisni Ivo Dujmić, aktualni gradonačelnik Opatije, osvojio je pak 1908 glasova ili 38,12 posto.

Prolazak u drugi krug za svega nekoliko glasova, pobjeda za jedan glas - sve su to scenariji već viđeni na novim izborima, no situacija u Opatiji po mnogočemu je jedinstvena.

Naime Kirigin i Dujmić, osim što su bivši stranački kolege, bliski su suradnici u gradskoj vlasti. Dujmić je aktualni prvi čovjek Opatije, a Kirigin je njegov zamjenik. Dvojac koji bi u gradskoj upravi trebao usko surađivati na terenu je u žestokoj borbi, u kojoj se nije libilo ni od podizanja kaznenih prijava.

No kako je sve počelo? Dujmić je prvi mandat na čelu Opatije osvojio još 2009. godine, kada je s vlasti skinuo nezavisnog Amira Muzura, koji je do tada vladao uz pomoć HDZ-a.

Čak osam godina vodio je Dujmić Opatiju, a nadao se i trećem mandatu na čelu grada. No u tome ga je spriječila vlastita stranka, SDP, odnosno gradski odbor te stranke, koji je kao kandidata odlučio istaknuti Kirigina. Šef opatijskog SDP-a Viktor Peršić kazao je kako je to rezultat dogovora iz 2013. godine po kojem će Kirigin naslijediti Dujmića u sljedećem izbornom ciklusu.

To međutim Dujmića nije zadovoljilo i tražio je da se o kandidatu oglasi cijelo članstvo opatijskog SDP-a, a ne samo gradski odbor. Do toga nije došlo i sredinom siječnja Dujmić je napustio stranku u kojoj je bio od 1998. te je u utrku za još jedan mandat odlučio ići kao nezavisni kandidat.

I dok je službeno objašnjenje za stopiranje Dujmića kao kandidata bila 'smjena generacija', sukobi u opatijskom SDP-u nisu novi. Traju već nekoliko godina i problema je bilo već i 2013., pri izboru čelne osobe opatijskog SDP-a, kad su se sukobile tzv. Peršićeva i Dujmićeva struja. Na kraju je pobijedio Peršić, a protukandidati, za koje se spekuliralo da su Dujmićeva produžena ruka, osvojili su zajedno dvostruko manje glasova od dotadašnjeg šefa opatijskog SDP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal