pomoć civilima

U obrani od poplava angažirano 55 pripadnika Hrvatske vojske

12.09.2017 u 18:46

Bionic
Reading

Na poplavljenom području Zadra i Zadarske županije kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava u utorak poslijepodne je angažirano 43 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga (OS) RH i 12 pripadnika Zapovjedništva za potporu (ZzP) OS RH te jedan amfibijski transporter PTS-2 i jedna labudica, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH

Vojnici i vojnikinje HKoV-a OS RH angažirani su na ispumpavanju vode u Poliklinici zadarske bolnice, na sanaciji obrane od poplava kod dva hotela u Boriku, pomažu kućanstvima u Sukošanu s pet pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode, a u Bibinju raščišćavaju odrone s dva inženjerijska stroja.

Također, obavljen je izvid srušenog glavnog pješačkog mosta u Ninu te je predloženo postavljanje konstrukcije mosta dok se ne saniraju oštećenja od poplava.

U pripravnosti u matičnim postrojbama se nalazi sedam pripadnika namjenski organiziranih snaga (NOS) HKoV-a OS RH, a u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku u pripravnosti su dvije kombinirke i pripadnici OS RH, koje bi, prema potrebi, mogli pomoći u obrani od poplava, navode iz MORH-a.

Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici HKoV-a OS RH bili su angažirani na otklanjanju i sanaciji štete prouzrokovane poplavama na području Zadra i okolice.

Ukupno je bilo angažirano 124 pripadnika HKoV-a OS RH sa 34 motorna vozila i šest pokretnih motornih pumpi za vodu (kapaciteta 700 litara u minuti). Na terenu su korišteni inženjerijski strojevi i dva plivajuća transportera (PTS).