ZANIMLJIVO VOZILO

Milanović se njome vozio kroz Gunju, a sad je stigla u Nin: Što je amfibija?

12.09.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Na poplavljeno područje u Nin Oružane snage RH poslale su amfibiju koja je izviđala teren i izvlačila potopljena vozila. Mnogima je za oko zapeo pojam 'amfibija', pa smo provjerili o kakvom je vozilu riječ i što ono zapravo radi

Amfibija je, prema definiciji iz Enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, vozilo sposobno za kretanje i po kopnu i po vodi. Na teren je, kako su izvijestili iz Ministarstva obrane, poslan amfibijski transporter PTS-2 iz sastava Oružanih snaga RH.

Transporter PTS-2 zasnovan je na podvozju tenka T-64, gusjenični sustav pogoni ga po kopnu, a dva propelera po vodi. Zahvaljujući dizelskom motoru sa 710 konjskih snaga, ova grdosija od 24 tone postiže brzinu na kopnu od 40 km/h, a na vodi 12 km/h.

Osnovna namjena tih vozila ruske proizvodnje, koje je Hrvatska naslijedila iz JNA, prijevoz je vojnika i vojne tehnike preko vodenih zapreka, pa su u tom smislu i korištena tijekom Domovinskog rata. Transporterom PTS-2 moguće je u desant prevesti do 75 vojnika.

U nevojne svrhe amfibija se najčešće koristi za pomoć civilnom stanovništvu u poplavljenim područjima jer za nju gotovo i nema prepreke koju ne može savladati, a uz pomoć vitla može također izvlačiti poplavljena vozila, što je i činila u Ninu.

Hrvatski dužnosnici vozili su se amfibijom kroz poplavljenu Gunju Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Hrvatska, prema posljednjim dostupnim podacima, raspolaže s tri takve amfibije, a pažnju javnosti privukle su nakon velike poplave kod Gunje u svibnju 2014., kada je tadašnji premijer Zoran Milanović obišao poplavljeno područje vozeći se u takvom vozilu.

U istom su se vozilu nekoliko dana kasnije kroz Gunju provezle tadašnja prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i povjerenica Europske komisije za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

  • +12
Vojska amfibijskim vozilom pregledava teren i izvlači potopljena vozila Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL