službeno izvješće

Sjednica novog slovenskog parlamenta u petak, nazočit će i Pahor

08.05.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor zakazao je prvu sjednicu novog slovenskog parlamenta kojoj će i prisustvovati za petak, nakon što je u nedjelju primio službeno izvješće državnog izbornog povjerenstva o rezultatu parlamentarnih izbora održanih prije dva tjedna

"Izborni proces bio je pošten i transparentan", kazao je Pahor.

Najavio je da se nakon konstituiranja novog parlamenta namjerava i sam obratiti zastupnicima na prvoj sjednici, te ih obavijestiti o nekim pitanjima s kojima će se susresti na početku svog mandata, među kojima su i izbor novog predsjednika državne revizije i viceguvernera središnje banke koji se biraju na predsjednikov prijedlog.

Prema konačnom i službenom rezultatu parlamentarnih izbora u Sloveniji relativna pobjednica je stranka Pokret Sloboda koja je sa 34,45 posto osvojenih glasova dobila 41 zastupnički mandat.

Slovenska demokratska stranka (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše dobila je 23,48 posto glasova i 27 mandata, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) 6,86 posto glasova i osam mandata, Socijalni demokrati (SD) 6,69 posto glasova i sedam mandata, te stranka Ljevica 4,46 posto glasova i pet zastupničkih mjesta.

U novom je sastavu parlamenta 54 zastupnika i 36 zastupnica iz redova 5 stranaka, a izlaznost na izbore iznosila je skoro 71 posto.

Predsjednik Pahor rekao je da se u roku od sedam dana nakon što se konstituira parlament trebaju formirati zastupnički klubovi, s čijim će se predsjednicima formalno konzultirati o tome koga predložiti za mandatara nove vlade. Istog dana nakon konzultacije sa stranačkim klubovima u parlament će poslati svoj prijedlog kako bi se uvjeti za formiranje nove vlade što prije ispunili, dodao je.

Slovenski je predsjednik rekao da ne očekuje iznenađenja s obzirom na uvjerljivu većinu koju je na izborima dobio Robert Golob.

Budući slovenski premijer Golob prošli je tjedan sa strankama Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L) održao pregovore o njihovoj budućoj koalicijskoj vladi, rekavši da će razgovori o odnosima u koaliciji i o tome tko će zauzeti koji ministarski resor vjerojatno završiti do srijede, dva dana pred zasjedanje novog parlamenta. Naglasio je da u toj suradnji ne vidi prepreke.