duži dani

U nedjelju u 2 sata počinje ljetno računanje vremena

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2017 08:15
  • Objavljeno 25.03.2017 u 08:15
Promjena na ljetno računanje vremena

Promjena na ljetno računanje vremena

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ljetno računanje vremena, sukladno Uredbi o računanju vremena, počinje u nedjelju, 26. ožujka, u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Uveden je kao mjera uštede energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece.

Prelaskom na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a.

Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Zbog pomicanja kazaljki jedan sat unaprijed i na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

Ljetno računanje vremena ove će godine završiti 29. listopada u 3 sata pomicanjem za jedan sat unatrag.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!