STRADALA U UDARU BURE

Potresno svjedočanstvo iz Sinja o ozlijeđenoj djevočici; oglasio se i liječnik

16.12.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Devetogodišnja djevojčica koja je u subotu teško ozlijeđena kada joj je na glavu u centru Sinja pao kamen s kuće, operirana je u splitskom KBC-u te je u tijeku intenzivno liječenje, izvijestili su iz tog KBC-a

"U ovom trenutku nemoguće je prognozirati ishod liječenja. Sedirana je i nakon anesteziološkog postupka ostat će neko vrijeme na respiratoru jer je to normalna procedura nakon ovako dugih i teških operacija", rekao je novinarima Josip Krnić, pročelnik objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović / Pixsell

Pojasnio je da se radi o teškoj ozljedi glave i kosti te je bila potrebna neurokirurška operacija. Dodao je i kako sada počinje intenzivno liječenje koje će se nastaviti u idućim danima. "Protokom vremena moći ćemo reći opseg ozljede i vidjeti koje su moguće komplikacije," kazao je Krnić.

Iz splitske bolnice potvrdili su ranije za Dalmatinski portal da je jutros u 10.35 zaprimljena devetogodišnja djevojčica s ozljedom glave. Kako su za 24sata potvrdili iz PU splitsko-dalmatinske, jak vjetar je sa stare kamene kuće srušio kamen koji je djevojčici pao na glavu. Prema informacijama iz bolnice, djevojčica je bila životno ugrožena, no nakon obavljene operacije, stabilno je, doznala je reporterka N1 Vesela Šegvić.

Djevojčica je jutros išla iz crkve sa župnog vjeronauka s vršnjacima kad je na nju pao kamen, doznaje RTL Danas. Tijekom dana je na tom mjestu palo nekoliko kamena, a kuća s koje je palo kamenje je oštećena. S tog mjesta u Sinju uživo se javila RTL-ova reporterka Nikolina Radić, razgovarajući s Mijom Šušnjarom koja je svjedočila nesreći.

Josip Krnić i Miro Bulj o ozlijeđenoj djevojčici Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic

'Oko 10 sati smo iz doma čuli jak udarac i nakon što smo izašli na balkon vidjeli smo da je palo stablo. Mislili smo da je to uzrok udarca, ali nije bilo. Kad sam htjela ući u kuću čula sam zapomaganje djece i kad sam se nagnula na prozor vidjela sam o čemu se radi. Djevojčica je ležala na podu ozlijeđena, a dva dječaka su trčala jer nisu znali što se događa i samo su vikali 'upomoć''.

Kazala je da je ona među prvima priskočila u pomoć, zajedno sa slučajnim prolaznikom. Njih dvoje bili su uz djevojčicu oko 15 minuta dok su čekali Hitnu pomoć.

'U trenutku kad smo shvatili da je već prošlo neko vrijeme i da leži na hladnom betonu, i da kao majka to ne bih svome djetetu dopustila, uzeli smo je na ruke i čekali Hitnu. S obzirom na to da je ovdje na ulazu bilo par automobila, iako ne bi trebali biti parkirani, to je sprječavalo ulaz Hitnoj. Ja i gospodin smo curicu na rukama nosili na izlaz i kad je Hitna došla, predali smo'.

  • +4
Sućidar, Split: Bura je noćas uništila barake u kojoj su bile smještene socijalno ugrožene obitelji Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

Zbog orkanskih udara bure koja puše od sinoć, stručne službe pozivaju sve građane Sinja da ograniče kretanje zbog opasnosti urušavanja s krovova i rušenja stabala. Oglasili su se gradonačelnik Bulj, koji je večeras stigao u KBC Split, kao i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja Denis Bobeta.

'Sve službe grada su na terenu od ranog jutra. Djelatnici DVD-a Sinj, JVP-a, Čistoće Cetinske krajine, poduzeća Kamičak i komunalnih redara Grada Sinja su na terenu i žurno saniraju nastale štete od kojih je najviše srušenih stabala, a saniraju se štete i na javnim prometnicama i javnoj rasvjeti.

Izražavamo žaljenje što je usred bure došlo do odrona kamenja u Litrinom oboru uslijed čega je ozlijeđeno dijete.

Zbog vremenskih neprilika odgađaju se večerašnja događanja Adventa u Sinju i koncert grupe DBluz koji se trebao održati u 19 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana. Isto tako pozivamo građane da se u slučaju potrebe bez odgode jave na broj 112 kako bi što ranije mogli sanirati eventualnu štetu', upozorili su Bulj i Bobeta.

Podsjetimo, za cijelo morsko područje izuzev zapadne obale Istre danas je na snazi crveno upozorenje (izuzetno opasno vrijeme) zbog olujne bure, ponegdje i s orkanskim udarima. Za Istru i cijeli obalni pojas oglašen je narančasti alarm za opasno vrijeme.