TAKO SE TO RADI

U Marbelli počelo masovno suđenje za korupciju

27.09.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Najveće suđenje za korupciju u povijesti Španjolske počelo je u ponedjeljak sa 95 osoba optuženih za sudjelovanje u masovnom podmićivanju u južnom turističkom ljetovalištu Marbelli

Među optuženima su dva bivša gradonačelnika, zamjenik gradonačelnika, bivši gradski dužnosnici, poduzetnici i odvjetnici.

Gradsko vijeće rutinski je izdavalo građevinske dozvole u zamjenu za mito, tvrde tužitelji.

Policija je okružila zgradu suda oko koje se okupilo oko 300 novinara, dok je oko 100 odvjetnika stizalo na suđenje u Malagu.

Rocio Amigo, odvjetnik pročelnika gradskog ureda za urbanizam Juana Antonia Roce, zatražio je odgodu suđenja, ali mu je zahtjev odbijen.

Roca, navodni 'mozak' korupcijske hobotnice, optužen je za nezakonito stjecanje 245 milijuna eura dok je radio u gradskom vijeću od 1992. do 2003.

Korumpirani službenici su, prema optužnici, dopuštali poduzetnicima gradnju na zaštićenom području, izgradnju objekata koji nisu ispunjavali zadane uvjete te kupnju gradskog zemljišta za višestruko niže cijene.

Među optuženima je i Isabel Pantoja, poznata španjolska pjevačica osumnjičena da je prala novac za suoptuženog Juliana Munoza s kojim je bila u vezi dok je obnašao dužnost gradonačelnika Marbelle.

Policija je korupcijsku mrežu otkrila u akciji Malaya u ožujku i travnju 2006. Vlada je nakon toga raspustila gradsko vijeće i imenovala povjerenika koji je vodio grad do lokalnih izbora 2007.

Optuženima prijete zatvorske kazne u rasponu od 10 do 30 godina. Sveukupno, mogli bi dobiti 500 godina zatvora i novčane kazne od četiri milijarde eura.

Očekuje se da će suđenje trajati najmanje godinu dana.