SEZONA POŽARA

U Makarskoj ne znaju u čijem je vlasništvu hidrantska mreža koja ne radi 30 godina

01.08.2017 u 22:27

Bionic
Reading

Sezona požara u punom je jeku, a nakon katastrofalnog požara u Podgori i Tučepima uslijed kojeg je umalo zahvaćena i Park šuma Osejava u Makrskoj otvorilo se pitanje što je s hidrantskom mrežom u njoj. Utvrdilo se da mreža 30 godina nije u funkciji, ali ni da se ne zna u čijem je vlasništvu. Lopticu između sebe prebacuju Grad Makarska, Hrvatske šume i lokalni Vodovod

Prošlo je nešto više od mjesec dana nakon što su katastrofalni požari poharali Podgoru i Tučepi prilikom čega je malo nedostajalo da vatra zahvati i makarsku Park šumu Osejava.

Pravodobnom intervencijom vatrogasaca to se nije dogodilo, ali se nakon toga otvorilo pitanje što je s hidrantskom mrežom u šumi koja predstavlja 'pluća' grada.

Naime, hidrantska mreža kroz nju je provučena prije 30 godina, ali nikad nije profunkcionirala jer su cijevi bile nepravilno postavljene i popucale su nedugo nakon postavljanja.

  • +33
Požar u Tučepima Izvor: Pixsell / Autor: IC/PIXSELL

Na problem mreže upozorio je, posljednjih tjedana često citirani, županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, inače Makaranin.

Tragom njegova upozorenja novinari Makarske kronike krenuli su vidjeti što je s mrežom i tko je za nju odgovoran. I tipično za Hrvatsku nije nitko, svi peru ruke i ona zapravo nije u ničijoj nadležnosti.

Šuma na Osejavi u nadležnosti je Hrvatskih šuma, a za vodovodnu mrežu nadležan je Vodovod. Međutim, Vodovod tvrdi hidrantsku mrežu ne može staviti u funkciju jer ona nije njihova već od Hrvatskih šuma (HŠ).

U  HŠ su novinarima Kronike kazali kako su oni nadležni za šumu, ali ne i za mrežu jer oni u nju nisu investirali niti su je gradili. Međutim, u makarskom Vodovodu tvrde da nisu nadležni za održavanje hidrantske mreže jer se ona nalazi na zemljištu HŠ-a.

'Hrvatske šume upravljaju šumom Osejava i oni bi je trebali čuvati bez obzira na to tko je i kada ugradio mrežu. Osejava nije imovina Grada niti on upravlja šumom, već je pod ingerencijom Hrvatskih šuma.

Hidrantska mreža na Osejavi nije pod ingerencijom Vodovoda, a ukoliko netko želi osposobiti hidrant, Vodovodu plati priključak i mi napravimo svoj posao. Mi ne znamo u kakvom je stanju hidrantska mreža jer ne vodimo brigu o tome budući da ne upravljamo državnom šumom', kazao je Šimun Borić, direktor Vodovoda za Makarsku kroniku.

Uz to dodaju da vode brigu o hidrantima na regionalnom cjevovodu od Zadvarja do Zaostroga kao i na onima koji zatraže investitori prilikom izgradnje zgrada. Nakon što bivaju izgrađeni, tvrde, brigu o njima dužne su voditi tvrtke koje upravljaju zgradom. I tako je, napominju, isto i sa šumom Osejava.

Hidrantska mreža provučena je prije 30 godina po nalogu tadašnje Općine Makarska koja više ne postoji, a u Gradu tvrde da ona danas nije njihova nadležnost, ali priznaju da je riječ o ozbiljnom problemu.

'Kada Grad izvidi situaciju na Osejavi, iznaći će način financiranja investicije kako bis hidrantsku mrežu u su radnji s Vodovodom i Hrvatskim šumama stavili u funkciju. Vodovodna mreža je pod ingerencijom Vodovoda, ali je hidrantska mreža na Osejavi u šumi koja je pod ingerencijom Hrvatskih šuma tako da se ne zna točno čija je ona nadležnost i to moramo također utvrditi, naveo je Dražen Nemčić, zamjenik makarskog gradonačelnika.

Dok se to ne ne dogodi ostaje za nadati se da do požara na Osejavi neće doći.