epidemija koronavirusa

Stižu podaci iz županija: U Zagrebačkoj 489 novozaraženih, u Primorsko-goranskoj 342

21.11.2021 u 09:20

Bionic
Reading

Od jutra pristižu podaci o novozaraženima i preminulima od posljedica zaraze covidom-19 iz županijskih stožera

Osam osoba s područja Osječko-baranjske županije umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, a potvrđeno je 196 novih slučajeva zaraze, objavio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite. Umrle su tri osobe iz Osijeka te po jedna iz Donjeg Miholjca, Antunovca, Valpova, Dalja i Đakova, u dobi od 64 do 87 godina. U studenom je do sada u županiji je umrlo 87 osoba, priopćeno je iz Stožera. U protekla 24 sata testirano je 560 uzoraka, od kojih je 196 pozitivno. Najviše novooboljelih osoba, njih 79, je s osječkog područja, 22 s područja Našica i 14 s područja Čepina. U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici na liječenju je nalazi 148 osoba, oboljelih od covid-19, od kojih je 26 na respiratoru. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.082 osobe.

U Primorsko-goranskoj županiji su u protekla 24 sata 342 novooboljele osobe od covida-19, četiri su osobe umrle od covida-19, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka je na liječenju osam pacijenata više nego dan prije, dodaju iz županijskog Stožera CZ. Ozdravilo je 365 osoba, pa je trenutno u županiji ukupno 4517 oboljelih od covid-19 infekcije. Testirano je u subotu 1497 osoba, a pozitivnih nalaza bilo je 22,9 posto. U KBC Rijeka se sad liječi 151 pacijent od posljedica covida-19, a na respiratoru ih je 19. Od četiri umrle osobe, tri su s prebivalištem u ovoj županiji. U četvrtom valu epidemije u Primorsko-goranskoj županiji je umrlo 128 osoba, od kojih 99 nisu bile cijepljene, navodi se u izvješću.

U Karlovačkoj županiji su u protekla 24 sata zabilježena 62 nova slučaja covida-19, a umrlo je još troje pacijenata, što je 27 umrlih u ovom tjednu, odnosno 57 u posljednja tri tjedna, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite. Među 62-oje novozaraženih iz Karlovca su 32 osobe, iz Ogulina i Duge Rese po osmero, dok po slučaj ili dva imaju još Slunj, Draganić, Generalski Stol, Josipdol, Krnjak, Lasinja, Netretić, Plaški, Rakovica, Vojnić i Žakanje. U posljednja 24 sata na covid odjelu karlovačke opće bolnice umrle su pacijentice stare 81 i 85 godina i jedan 99-godišnjak.

  • +19
Ilustrativna galerija / Cijepljenje u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Bolnički se liječe 92 osobe - 57 u Karlovcu i 35 u Ogulinu. Na respiratoru je šest pacijenata. U samoizolaciji je na području županije 535 osoba. U Karlovačkoj županiji su od početka pandemije do danas od covida-19 ukupno oboljele 20.904 osobe, a 622-oje ih je umrlo.

U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 489 novozaraženih osoba konavirusom, a trenutno je u županiji aktivno 4755 slučajeva covida-19 navodi se u priopćenju. Najviše novooboljelih je u gradovima na području Zagrebačke županije, među kojima je u Samoboru zabilježeno 83 -oje novozaraženih. U Velikoj Gorici je 68 novozaraženih, u Svetoj Nedelji 48, po 29 u Zaprešiću i Jastrebarskom. Preostali broj slučajeva zabilježen je u ostalim dijelovima županije. Mjera samoizolacije izrečena je za dio učenika 12 razrednih odjela, ističe se u priopćenju Zagrebačke županije. Od početka pandemije do danas evidentirano je 47.658 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom. Izliječeno je 42.827 osoba, a 76 ih je umrlo.

U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 200 novozaraženih osoba koronavirusom među 489 testiranih, a četiri su osobe umrle, priopćio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite u nedjelju. Županijski stožer poziva građane na cijepljenje. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su 242 osobe, od kojih 24 na respiratoru. U protekla 24 sata oporavilo se 228 osoba pa je trenutno u županiji 1675 aktivnih slučajeva covid-19 infekcije.

Opća bolnica Varaždin cijepljenje prvom, drugom i trećom dozom cjepiva Pfizer organizira i nadolazećeg utorka, 23. studenoga, od 8 do 13 sati u dvorani u podrumu kirurgije, zatim u srijedu i četvrtak, 24. i 25. studenoga, od 13 do 18 sati te u petak, 26. studenoga, od 8 do 13 sati. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice cijepljenje prvom, drugom i trećom dozom cjepivima Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson organizirat će u subotu, 27. studenoga, u kino dvorani, gdje će se građani moći cijepiti od 8 do 16 sati.

Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/Pixsell

U Ličko-senjskoj županiji u protekla dva dana na koronavirus se testiralo 457 osoba, a pozitivno je 116 osoba, dok je jedna osoba umrla, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. U bolnici u Gospiću od posljedica covida-19 umrla je 73-godišnja Brinjanka. Od novooboljelih iz Gospića ih je 37, Otočca 26, Perušića 13, iz Senja i Brinja po osam, Novalja ima sedam, Udbina pet, Korenica i Karlobag četiri slučaja zaraze, Vrhovine tri i Donji Lapac jedan. Pod mjerom samoizolacije su 582 osobe, od kojih je kod 392 covid potvrđen, a 190 osoba su kontakti zaraženih. Bolnički se liječi 23 osoba. Od početka pandemije covida-19 oboljelo je 7311 osoba s prebivalištem u Ličko senjskoj županiji, a umrlo je 176 ljudi.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Bjelovaru je zabilježeno 40 novozaraženih, na području Grubišnog Polja pet, Čazmi 11, Garešnici šest, a na području Daruvara šest novooboljelih osoba. U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je 63 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih 15 na respiratoru. Na opservaciji su četiri pacijenta. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 590 osoba. U posljednja 24 sata umrla je jedna osoba s koronavirusom. Županijski stožer CZ poziva građane na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera te da se cijepe protiv COVID-a 19.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Na području Sisačko-moslavačke županije, u protekla su 24 sata zabilježena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Kako stoji u dnevnom izvješću Stožera, 36 novozaraženih osoba je iz Petrinje, devet ih je iz Siska, po tri su osobe iz Gline, Topuskog, Sunje i Popovače, po dvije su iz Gvozda i Hrvatske Kostajnice, te jedna iz Novske. U izvješću se, stanovnici županije pozivaju na punu odgovornost, odnosno na primjenu svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti covid-19.

Novih 89 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istarskoj županiji u protekla 24 sata nakon što je u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ispitano 328 uzoraka briseva na COVID-19, izvijestio je u nedjelju istarski Stožer civilne zaštite. Tijekom jučerašnjeg dana oporavilo se 112 osoba. U pulskoj Općoj bolnici Pula na liječenju se nalazi ukupno 69 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih su na Odjelu za infektologiju 53 osobe, a u respiracijskom centru 16 osoba.

"Iz dana u dan raste pritisak na zdravstveni sustav, situacija je ozbiljna a stanje u pulskoj bolnici dinamično i zahtjevno za organizaciju. Svakoj novonastaloj situaciji pokušat ćemo se prilagoditi. Više od jedne trećine bolnice usmjereno je samo prema COVID-u”, izjavila je ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić.