IMA LI OPORBA SMISLA ZA TIMSKI RAD?

U Kukuriku koaliciji svatko kukuriče za sebe

04.05.2011 u 07:24

Bionic
Reading

Članovi predizborne koalicije - SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a - u predizborno vrijeme ipak nastupaju pojedinačno. Je li HNS pokazao razjedinjenost Kukuriku koalicije kada je prije dva dana predstavio samostalnu predizbornu kampanju?

Premda su se sporazumom u Kastvu krajem 2010. godine ujedinile u Savez za promjene, četiri oporbene stranke tzv. Kukuriku koalicije predizborno vrijeme zasad koriste isključivo za solo izvedbe na političkoj sceni.

Šef HNS-a Radimir Čačić u ponedjeljak je predstavio pet jednominutnih predizbornih spotova čiji je cilj pojasniti građanima zašto bi HNS bio bolji od aktualne vlasti. U njima se ne spominju ni savez ni koalicija, što pretpostavlja da HNS ima i važnijih interesa od koalicijskih. Postavlja se pitanje sprema li i SDP svoju samostalnu predkampanju i je li Kukuriku koalicija uistinu jedinstvena kako se želi prikazati.

Čačić svoju videokampanju smatra legitimnom te je u izjavi za tportal rekao da je HNS samo predstavio svoj segment koalicijske promidžbe: 'Ovo je generalno samostalna, HNS-ova kampanja, ali se redovito sastajem i gotovo svakodnevno čujem sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.'

Iz SDP-a na tu temu nismo mogli dobiti ništa više od rečenice koja ukazuje da i oni planiraju vlastiti predizborni monolog: 'Stranke samostalno proizvode predkampanje.' Šef HSU-a Silvano Hrelja rekao je da HNS ima pravo izabrati izlazak na predkampanju i da to ne ugrožava stabilnost koalicije. Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin u HNS-ovom soliranju također ne vidi nikakav problem. Zasad.

'Ne treba robovati vojničkoj stezi u kampanji i za sada ne vidim nikakvih problema u koaliciji. Nadam se da problemi neće nastati ni kada se bude odlučivalo o nositeljima izbornih lista te da neke stranke neće imati nerealne megalomanske zahtjeve, i tu ne mislim na SDP', unaprijed je Kajin upozorio HNS-ovce.

U demokraciji svi imaju pravo reći što misle, pa tako valjda smiju i stranke u koaliciji same iznositi svoje ideje na političkoj pozornici. Prema svemu sudeći, SDP i IDS bi uskoro mogli krenuti sa svojim predizbornim porukama. Solo utrka stranaka trajat će sve dok šefica HDZ-ai premijerka Jadranka Kosor ne odredi datum parlamentarnih izbora, kada će početi prava izborna kampanja, u kojoj bi se na plakatima trebala zajedno naći lica šefova sve četiri oporbene stranke.

Već dotad će iz predkampanje biti jasnije je li oporba jedinstvena i koliko su sposobni za timski rad, što bi građanima moglo pomoći da ocijene žele li zamijeniti postojeću koaliciju, koja već gotovo četiri godine sjedi na Markovom trgu, Savezom za promjene poznatijim kao Kukukuriku koalicija.