koronavirus

U Krapinsko-zagorskoj županiji u tjedan dana umrlo 19 osoba, udvostručeno cijepljenje

19.11.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata umrlo je sedam osoba zaraženih koronavirusom, a u posljednji tjedan ukupno ih je umrlo 19, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite, dodavši da je zanimanje za cijepljenje u županiji udvostručeno

Koronavirus je potvrđen u 21 testirane osobe, oporavile su se četiri osobe pa je trenutačno u županiji 2100 aktivnih slučajeva zaraze. U samoizolaciji je 2020 osoba.

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 29 pacijenata, od kojih su tri na respiratoru. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana na liječenju je 76 osoba pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 18 na respiratoru.

U protekla 24 sata umrlo je sedam covid pozitivnih osoba, a u posljednjih sedam dana njih 19.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber istaknuo je da broj novooboljelih u sedam dana na 100.000 stanovnika pada, ali raste broj hospitaliziranih.

„Prosjek novooboljelih s jučerašnjim danom iznosi 936, dok je prošli petak iznosio 1115. U proteklom je tjednu dnevni prosjek hospitaliziranih covid pozitivnih osoba bio 97, tjedan dana prije 66, što znači da imamo rast od 47 posto“, rekao je Skuliber.

Zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok Ljiljana Družinec Hršak rekla je da su u ovom valu bolesnici u prosjeku mlađi i do 10 godina, uz teže kliničke slike.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

„Preko 70 posto tih bolesnika završava na intenzivnom liječenju. To u prošlom valu nije bio slučaj. I dalje je preko 85 posto hospitaliziranih necijepljeno“, rekla je Družinec Hršak.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan iznio je podatak o 116.160 potrošenih doza cjepiva.

„U odnosu na odraslo stanovništvo, postotak završenog cijepljenja je 51,4“, rekao je Jadan i dodao da je ovaj mjesec u prvih 17 dana cijepljeno 10.789 osoba te da se "duplo povećala zainteresiranost za cijepljenje".

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ustvrdio je da je stanje vrlo ozbiljno i složeno.

„Kapaciteti, prije svega ljudski, polagano su na granici pucanja. Nije problem to što u Zaboku imamo 18 ljudi na respiratoru, imamo dva-tri slobodna respiratora, već se postavlja pitanje tko će raditi“, rekao je Kolar.

  • +19
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac