SNIJEG I KIŠA

U Kosinjskoj dolini kritično - voda se diže

21.01.2013 u 19:28

Bionic
Reading

Ispostavi Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Gospiću javljeno je da je nešto poslije 17 sati HEP uključio sustav uzbunjivanja kako bi stanovnike Kosinjske doline upozorio na pripravnost zbog poplava

Sustav uzbunjivanja uključuje se kada dotok vode u akumulaciji Kruščici premaši 500 kubičnih metara u sekundi. Sve komunalne službe, Crveni križ, Gorska služba spašavanja, služba 112 i hitna medicinska pomoć na području grada Gospića i općine Perušića u stalnoj su pripravnosti.

Zbog zatopljenja i naglog topljenja snijega na Velebitu, uz obilnu kišu koja od jučer pada u Lici, poplavljene su lokalne ceste i dio naselja Ličkoga Novog i Žabica Brušane te Podastrana u gradu Gospiću i zaselak Šušanj u Kosinjskome Bakovcu.

Javna vatrogasna postrojba iz Gospića intervenirala je tijekom dana nekoliko puta ispumpavajući podrume i niže prostorije obiteljskih kuća u Ličkome Novom, gdje je iz jedne kuće gospićka Gorska služba spašavanja čamcem evakuirala jednu stariju osobu.

Večeras je i održana sjednica Stožera za obranu od poplava u Gospiću, a ocijenjeno je da su zbog nepovoljnih vremenskih prilika ugroženi dijelovi nekih podvelebitskih naselja. Zbog topljenja snijega, raste vodostaj rijeke Like i Novčice te potok Bakovac, a njihov je dotok večeras u akumulaciju Kruščicu 625 kubičnih metara u sekundi.

Voditelj ispostave Hrvatskih voda slijevnog područja Like Mladen Vodička rekao je na sjednici Stožera za obranu od poplava da se kroz branu HE Sklope u Kosinju ispušta 430 kubičnih metara vode. S obzirom na to da se oborine očekuju i tijekom noći, u Kosinjskoj dolini bit će kritično, rekao je Vodička.