PROCJENA CRVENOG KRIŽA

U Kirgistanu poginulo više stotina ljudi

KIRGISTAN

KIRGISTAN

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U sukobima u Kirgistanu život je izgubilo više stotina ljudi, ocijenio je u utorak Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC), prenoseći informacije svojih ekipa na terenu.

"Naše ekipe na terenu ocijenile su nakon posjeta mrtvačnici u Ošu (na jugu zemlje) da broj žrtava premašuje službenu brojku" od 170 koju je objavilo kirgistansko ministarstvo zdravstva, rekao je Christian Cardon, glasnogovornik ICRC-a.

"Još ne možemo reći koliko je točno trupala pokopano, identificirano i prebrojano, a neka nisu ni izvučena", rekla je humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi.

"U zadnja 24 sata u Ošu je nešto mirnije, premda su napetost i strah još snažni, a stanje je nestabilno, napose u Džalal-Abadu", rekla je Severine Chappaz, zamjenica izaslanice ICRC-a u Kirgistanu, dodavši ipak da "nema jasnu sliku o onome što se događa izvan Oša".

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) objavilo je pak u utorak da strahuje od širenja nasilja u Kirgistanu, "etničkoj bačvi s barutom", gdje je pred nedavnim sukobima svoj dom napustilo oko 275.000 ljudi.

Tisuće ljudi, među kojima su stotine bolesnika i ranjenika, traže utočište u džamijama i bolnicama u Ošu, izvijestile su ekipe ICRC-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi