diplomati reagirali

U Kini djecu pozitivnu na covid-19 razdvajaju od njihovih roditelja

04.04.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Zapadni diplomati izrazili su zabrinutost zbog razdvajanja djece od njihovih roditelja u vrijeme porasta broja zaraženih covidom-19, a što se događa u Šangaju gdje vlada pokušava suzbiti širenje virusa

Vlasti razdvajaju djecu pozitivnu na covid-19 od njihovih roditelja što opravdavaju mjerama sprečavanja širenja virusa.

Takvu zdravstvenu politiku javnost je osudila.

Diplomati iz više od 30 zemalja pismeno su se se obratili kineskom ministarstvu vanjskih poslova s molbom da zdravstvene vlasti ukinu takvu praksu.

"Tražimo da ni u kojim okolnostima djeca ne budu razdvajana od roditelja", piše u pismu francuskog konzulata u Šangaju od 31. ožujka.

U odvojenom pismu zabrinutost je izrazilo britansko veleposlanstvo u Pekingu, a oba navode da se obraćaju kineskim vlastima u ime drugih zemalja, među kojima su Norveška, Švicarska, Australija i Novi Zeland.

Asimptomatski ili blagi slučajevi trebali bi biti "poslani u specijalnu izolaciju s osobljem koje govori i engleski jezik", stoji u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Sada se asimptomatski slučajevi šalju u centralizirane centre za karantenu, a neki od njih prenapučeni su i s lošim zdravstvenim uvjetima.

  • +5
Povratak pandemije u kineski grad Xian Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Izolacija u zgradama diplomatskih misija "bolje je rješenje i u skladu s Bečkom konvencijom", piše u pismu britanskog veleposlanstva u koje je Reuters imao uvid.

Agencija Reuters ne navodi izrijekom da je riječ o djeci diplomata, ali u citatu stoji da "britanski konzulat u Šangaju izražava zabrinutost zbog aspekata trenutačne politike covida u vezi britanskih državljana u Kini".

Zasad ni kinesko ministarstvo vanjskih poslova ni diplomatska predstavništva nisu odgovorila Reutersu na zahtjev za komentarom. 

U ponedjeljak je dužnosnik iz Šangaja rekao na novinskoj konferenciji da djeca mogu biti u pratnji roditelja ako su i roditelji zaraženi, ali u suprotnom moraju se razdvojiti.

Dodao je da se ta politika još razmatra. 

Kina je poslala vojsku i tisuće zdravstvenih radnika u Šangaj kako bi pomogli u testiranju i suzbijanju pandemije  u tome gradu od 26 milijuna stanovnika.