poduzete mjere zaštite

U Karlovcu operiran pacijent zaražen koronavirusom

08.04.2020 u 13:13

Bionic
Reading

U Karlovačkoj je bolnici prije potvrde da je zaražen, zbog hitnosti slučaja, operiran Karlovčanin srednje životne dobi koji je nakon toga prevezen na postoperativnu njegu u referentnu kliniku - Kliničku bolnicu u Dubravi, doznaje se od ravnatelja bolnice Ervina Jančića

Pacijent je operiran zbog hitnosti, ali zahvaljujući uspostavljenim mjerama opreza ne očekuje se prodor virusa u karlovačku bolnicu, rekao je za Hinu ravnatelj karlovačke bolnice Jančić.

Prvi je to slučaj, rekao je, u kojem se pokazala opravdana odluka da se otvori ambulanta za nejasna infektivna stanja sa stacionarom, gdje se životno ugroženi pacijenti bez obzira na dijagnozu tretiraju kao pozitivni na koronavirus najmanje 12 sati, sve dok ne stignu nalazi.

'Kompletno osoblje je već kod prijema tog pacijenta, ali i kasnije u kirurškoj sali kod operativnog zahvata, bilo zaštićeno od zaraze, tako da sigurno nije došlo do prodora novog koronavirusa u bolnicu, iako nismo imali informaciju o covid-pozitivitetu pacijenta', rekao je Jančić.

Osim što je istaknuo kako je bolnica zaštićena od prodora virusa, Jančić je rekao kako je cjelokupno osoblje, od kirurga do spremačica u toj ambulanti za nejasna infektivna stanja medicinskom opremom zaštićeno od covida-19

Iz Stožera Civilne zaštite priopćeno je danas da su u vezi s tim pacijentom poduzete propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti, te su svi njegovi kontakti dobili mjeru samoizolacije.

U karlovačkoj je bolnici danas hospitalizirano šest osoba, 16 ih je na kućnom liječenju, a tri su na liječenju u Zagrebu. Ukupno su dosad testirane 443 osoba, a čekaju se nalazi za njih 30.

U posljednja 24 sata karlovačka Policijska uprava zabilježila je dva kršenja samoizolacije. U Karlovačkoj županiji trenutačno je u karanteni jedna osoba.

Organiziranim povratkom u Hrvatsku u Karlovačku županiju vratilo se pet osoba. Četiri su osobe stigle organiziranim prijevozom, uzeti su im brisevi, a nalazi su negativni.

Jedna je osoba stigla osobnim automobilom, testirana je prije ulaska u Republiku Hrvatsku, a nalaz se još očekuje. Svi su ti putnici dobili obveznu 14-dnevnu samoizolaciju.