CIKLONA EMILIJE

U jednom danu Dubrovnik dosegao mjesečni prosjek kiše!

17.08.2015 u 07:40

Bionic
Reading

Sredozemna ciklona Emilije tijekom nedjelje je još intenzivnije djelovala na vrijeme u našim krajevima, osobito duž Jadrana i krajevima uz Jadran. Po podacima DHMZ-a (u zadnja 24 sata, do 20 sati) najviše kiše je palo na meteorološkoj postaji Dubrovnik Gorica, 59 litara. Ta je količina tek za 7 litara manja od mjesečnog prosjeka za Dubrovnik (65.9 mm)

Tijekom noći i jutra grmljavinski olujni oblaci su jačali nad otvorenim morem srednjeg i južnog Jadrana. Jača nevremena su tijekom prijepodneva najprije zahvatila otoke te potom i sve više krajeva uz obalu donoseći lokalno vrlo velike količine kiše, javlja Crometeo.

Oko 15 sati se kod Starog Grada formirala pijavica, ali nije s mora prešla na kopno. U Trogiru je zabilježena i izražena plima mora.

Prema podacima s mreže automatskih postaja pljusak.com u nedjelju do 21 sat najviše je kiše palo u Starigrad Paklenici, gdje je ukupno izmjereno ekstremnih 102,7 litra kiše. I dubrovačko područje je u rano prijepodne zahvatilo izraženo grmljavinsko nevrijeme. Na postaji u Gružu palo je 68.6 litara kiše, na postaji Petka 41 litra, a u Trstenom 52.6 litara. Velike količine kiše su uzrokovale bujice po gradskim ulicama.

Izdvojimo još neke količine kiše, veće od 30 mm (mjerenja do nedjelje u 21 sat) sa mreže pljusak.com: Pašman 52, Vis Komiža 50.2, Susak 48.3, Sveti Petar na Moru 45.6, Zadvarje 35, Brešca 36.8, Živogošće 33.1, Čavle 34.0… Poslijepodne i navečer su se kišni oblaci s juga proširili i nad unutrašnjost, a o tome više čitajte u posebnoj vijesti.