TUČA, SUŠA, POŽARI

U Istri proglašena elementarna nepogoda

požar baderna istra

požar baderna istra

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Zbog tuče, dugotrajne suše i požara, župan Istarske županije Ivan Jakovčić proglasio je elementarnu nepogodu za istarske gradove i općine. Prva procjena štete na poljoprivrednim kulturama iznosi 123 milijuna kuna, no očekuje se da će biti i daleko veća, jer kako su mnoga gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na područjima još uvijek zahvaćenim sušom te svakodnevno obavljaju izvide, u Županiju stalno pristižu nova izvješća

Istarska županija već dvije godine trpi izrazitu sušu. Nedostatak oborina i manjak vlage u tlu prouzročio je enormnu štetu na svim poljoprivrednim kulturama, koje prema prvoj procjeni iznose od 60 do 100 posto. Velike štete se opažaju na svim ratarskim i krmnim kulturama, povrtnjacima, sjemenskoj proizvodnji, dugogodišnjim nasadima maslina, u vinogradima i voćnjacima, ali i u pčelarskoj proizvodnji.

Posljedice suše odražavaju se i u smanjenju stočarske proizvodnje, ogromnom padu proizvodnje mlijeka zbog nedostatka krmnog bilja i nemogućnosti ispaše, ali i u smanjenoj proizvodnji ljekovitog bilja, berbi šumskih plodova poput kupina, malina, raznih gljiva i tartufa. Pravi razmjeri štete tek će se utvrditi elaboratom, čemu treba pridodati i brojne požare na područjima Poreštine, Puljštine, Panzištine, Labinštine, te u pograničnom području sa Slovenijom. Procijenit će se štete na opožarenom šumskom zemljištu, kao i na opožarenim gospodarskim objektima, pri čemu su najviše stradale farme u Čepić polju i Stanciji Špin.

Uza sve, prvotnu tuču pa zatim sušu i požare, pojedine gospodarske djelatnosti u Istri trpe i štete zbog nedostatka vode u vodoopskrbnom sustavu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi