ZAKLJUČAK SABORA

'U ime prijateljstva riješimo spor pred Međunarodnim sudom'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2009 13:01
  • Objavljeno 20.02.2009 u 13:01
Sabor himna

Sabor himna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Hrvatski sabor jednoglasno je danas donio Zaključak u svezi s graničnim sporom sa Slovenijom, kojim izražava neslaganje sadržajem Zaključka o zaštiti slovenskih državnih interesa kod pristupanja Hrvatske NATO-u, kojega je prije dva dana donio slovenski Državni zbor, te ističe kako odbacuje takav pokušaj prejudiciranja državne granice

'Hrvatski sabor smatra neprihvatljivima navode iznesene u Zaključku Državnog zbora, kojim je najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Republike Slovenije pokazalo namjeru prejudiciranja granice na lijevoj obali rijeke Dragonje i na lijevoj obali rijeke Mure, područja koja su 25. lipnja 1991. bila nesporno pod suverenom vlasti Republike Hrvatske, te područja cjelokupnog morskog prostora u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu nad kojim Republika Slovenija 25. lipnja 1991. nije obnašala isključivu jurisdikciju niti je tada imala neposredan dodir s otvorenim morem. Hrvatski sabor odbacuje takav pokušaj prejudiciranja državne granice', stoji u Zaključku.

Sabor smatra da Zaključak slovenskog parlamenta predstavlja presedan u povijesti primanja novih članica Sjevernoatlantskog saveza, kao i Europske unije, koji, tvrde saborski zastupnici, može imati neželjene posljedice u budućim postupcima proširenja, odnosno primanja novih država članica.

U Zaključku ističe da posljednja događanja još jednom potvrđuju da je izbor Međunarodnog suda pravde u Haagu, najvišeg sudskog tijela Ujedinjenih naroda, najbolji izbor za mirno rješavanje sporova o razgraničenju.

Hrvatski sabor poziva Sloveniju na poštivanje dogovora dvaju predsjednika vlada na Bledu 2007. da se otvoreno granično pitanje riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Sloveniju poziva i da, u ime prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa dvaju naroda, zajedničke europske budućnosti te budućeg savezništva u NATO-u, omogući rješavanje otvorenog graničnog pitanja u europskom duhu vladavine prava, poštujući međunarodni pravni poredak i poklanjajući povjerenje pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda.

Sabor napominje da Zaključak o graničnom sporu s Republikom Slovenijom donosi polazeći od temeljnog opredjeljenja Hrvatske da otvorena pitanja sa susjednim zemljama rješava u europskom i duhu dobrosusjedskih odnosa, nastojeći naći prihvatljivo rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu.

Dodaje da Zaključak donosi i potvrđujući svoju privrženost vladavini prava kao jednom od temeljnih načela EU i NATO-a, te polazeći od Pregovaračkog okvira EU za Hrvatsku kojim se upućuje na sredstva mirnog rješavanja sporova, uključujući i pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu

Hrvatski sabor podsjeća i na činjenice da je Hrvatska pružila potporu Sloveniji za ulazak u NATO i EU s istom granicom između dviju država kakva je ona i danas.
Prijedlog Zaključka, koji je u sabornici pročitao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, zajednički su usuglasili svi saborski klubovi i zastupnici, a Zaključak će biti objavljen u Narodnim novinama

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi