BEZ VEĆIH NEPRAVILNOSTI

'U ime obitelji' zadovoljna provedbom izbora

14.09.2016 u 12:29

Bionic
Reading

Udruga "U ime obitelji" izrazila je u srijedu zadovoljstvo provedbom nedavnih parlamentarnih izbora, ističući kako njihovi promatrači nisu zabilježili veće nepravilnosti u izbornom procesu

Predstavnica udruge Natalija Kanački rekla je na konferenciji za novinare da je izbore u nedjelju pratilo 347 promatrača na raznim izbornim mjestima, od čega šest u inozemstvu, te u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i u tvrtki APIS koja je informatički obrađivala podatke.

Kanački je ocijenila da je izborni sustav napredovao u odnosu na prethodne izbore te izvijestila da je njihov infocentar zabilježio oko 100 poziva građana zbog manjih nepravilnosti. Radilo se, primjerice, o lošoj informiranosti građana u vezi glasovanja izvan mjesta prebivališta, na nekim mjestima su omogućili grupno glasovanje, krivo označavanje kutija i sl.

Izbori su prošli uredno i uz manje neprivalnosti, a za poboljšanje izbornog procesa treba bolje educirati članove biračkih odbora, a edukaciju birača treba provesti sustavno i stručno, a ne preko medija. Izborni proces je i dalje spor pa bi se organizacijski i tehnički mogao unaprijediti.

Informatičar Damir Ivan Konjevod rekao je da su djelatnici APIS-a bili vrlo susretljivi prema promatračima te da na njihov rad nisu imali primjedbi. Po njegovim riječima, moguća su prvenstveno tehnička poboljšanja u radu APIS-a, koja bi omogućila brži i transparentniji rad APIS-a te brže i transparentnije objavljivanje rezultata izbora.

Pohvalio je i rad mobilne aplikacije i internetske stranice izbori.hr jer su radili besprijekorno u svakom trenutku izborne noći.