'ŠTITE IZRABLJIVANJE'

U ime obitelji: SDP i HDZ koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju

02.04.2018 u 11:06

Bionic
Reading

U udruzi U ime obitelji tvrde kako SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini i koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju te da ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom i stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180.000 zaposlenih u trgovinama, od kojih su više od 100.000 žene

Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer, istaknuli su iz Udruge u priopćenju za javnost u ponedjeljak.

Podsjećaju kako je udruga U ime obitelji podnijela Hrvatskom saboru prije godinu dana, 27. ožujka 2017., prijedlog izmjena Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom te, ako žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu.

  • +5
Konferencija za novinare udruge U ime obitelji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Tvrde kako je prijedlog blokirao saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio Mirando Mrsić, a trenutno je to Gordan Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru - hoće li biti upućen u saborsku proceduru ili ne.

Na sjednici održanoj 29. ožujka 2018. Vlada je odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu, GLAS-a i HSU-a, kojim se, između ostalog, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju, navode u Udruzi.

Odbacujući navedeni prijedlog, Vlada je između ostalog istaknula kako 'smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje'. Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko uređenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu - izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i trgovačkih centara koji u državama iz kojih dolaze – poštuju daleko viši standard za zaštitu radnika, upozoravaju iz Udruge.

Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje prijedloga U ime obitelji od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama, smatraju u udruzi U ime obitelji.

HRVATSKA ZIMA I PROLJEĆE

Mjesec odrona, hladnoće, bujica i prosvjeda: Na miru prelistajte najbolje fotografije ožujka

Pogledaj galeriju