JEDINO GONG DOSTAVIO POPIS

'U ime obitelji' najavili 6.000 promatrača na izborima

15.12.2014 u 14:18

Bionic
Reading

Nevladina udruga GONG jedina je, za sada, dostavila popis 15 svojih promatrača koji će pratiti predsjedničke izbore u nedjelju, 28. prosinca, doznaje se u ponedjeljak u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Koliko će ukupno biti domaćih promatrača još se, dakle, ni približno ne zna, a poznato je, međutim, da je dozvole za promatranje dobilo pet udruga – GONG, Promatrač, U ime obitelji, Hrvatsko odgovorno društvo i Studentski katolički centar Palma.

Iz građanske inicijative U ime obitelji najavili su da će maksimalno imati šest tisuća promatrača, no popis, kao ni ostali 'promatrački akteri', nisu još dostavili.
Predsjedničke izbore imaju pravo nadzirati promatrači nevladinih udruga i političkih stranaka koje imaju predsjedničke kandidate, te strani promatrači.

Za sada, svoj su interes pokazala četiri strana promatrača, po dva iz Litve i Latvije i oni će na izborni dan, s predstavnicima DIP-a obići neka biračka mjesta u Zagrebu.

Najkasnije osam dana prije izbora, dakle 20. prosinca, i političke stranke i nevladine udruge dužne su DIP-u dostaviti popis s imenom i prezimenom promatrača, grad i općinu u kojem će pratiti rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora.