SOLIDARIZIRANJE MEDIJA

'U ime obitelji' iznenađeni jedinstvom novinara

01.12.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' iznenađena je odlukom hrvatskih medija da se solidariziraju s redakcijama kojima je Incijativa uskratila akreditacije da izvještavaju iz njihovih prostora zbog, kako su ocijenili, jednostranog praćenja referenduma o braku ili širenja govora mržnje prema biračima koji glasuju 'ZA'

'Zabrinjava to monolitno 'solidariziranje' hrvatskih medija, osobito onih komercijalnih, koji bi trebali biti slobodni od političkih pritisaka i vođeni jedino interesom njihovih gledatelja i čitatelja za određenu temu', navodi se u izjavi inicijative 'U ime obitelji', objavljenoj danas na mrežnim stranicama.

Incijativa ističe kako je iznenađena solidariziranjem televizija Nove Tv i RTL-a te novinara Večernjeg lista s 'konkurentskim' medijskim kućama. Inicijativa 'U ime obitelji' uskratila je HRT-u mogućnost da prati druženje volontera inicijative u prostorima inicijative zbog, kako su naveli, 'stalnog jednostranog praćenja referenduma i neizvršavanja zakonskih obaveza koja ima kao javna televizija'.

'Portalima Indexu, T-portal, izdanjima EPH Grupe i Novom listu također je uskraćena akreditacija u prostorima 'U ime obitelji' radi stalnog širenja govora mržnje prema svim biračima koji glasaju 'ZA' ' , na referendumu o ustavnoj definiciji braka kao zajedjice žene i muškarca, objavila je Incijativa.

Glasnogovornica 'U ime obitelji', Jelena Gazivoda, izjavila je danas Hini kako Inicijativa neće mijenjati odluku o uskraćivanju akreditacije navedenim medijima unatoč bojkota drugih medija, te da se uskrata odnosi 'samo' na večernje druženje s volonterima i podupirateljima Inicijative u prostorima Inicijative.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) žestoko je sinoć osudilo odluku Građanske inicijative 'U ime obitelji' te pozvalo sve redakcije i novinare na solidarni bojkot ako Inicijativa ne opozove odluku.

Večernji list, 24sata i Nova TV, kao i RTL televizija objavili su sinoć da neće izvještavati iz referendumskog stožera inicijative 'U ime obitelji', a danas su se pozivu odzvali redakcija Hine i Soundset radija .


Hrvatsko vijeće za medije osudilo je danas postupak Građanske inicijative 'U ime obitelji', te ju pozvalo da povuče odluku i novinarima dopusti rad.

Vijeće 'upozorava i osuđuje u medijskom prostoru dosad neviđen, presedanski postupak Građanske inicijative 'U ime obitelji', koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja iz prostora u kojima će inicijativa pratiti i dočekati referendumske rezultate', navela je predsjednica Vijeća za medije Sanja Mikleušević Pavić.

S obzirom da je referendumsko pitanje vezano uz Ustav RH Hrvatsko vijeće za medije podsjetilo je na sadržaj članka 38. Ustava, u kojem se navodi: 'Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji'.

Predsjednik Republike Ivo Josipović nakon glasovanja na referendumu o braku na pitanje kako komentira uskratu akreditacija nekim medijima Građanske incijative 'U ime obitelji' da izvještavaju iz njihova stožera odgovorio je kako je jedna od važnih vrijednosti demokratskog društva sloboda tiska i protočnost informacija u medijima. I bez obzira tko to čini, 'ne mislim da je dobra stvar uskratiti medijima pristup informacijama', rekao je Josipović.